Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.01.2024

Нафта слабко дорожчає після рекордного падіння напередодні

Ціни на нафту слабко піднімаються вранці у вівторок після максимального з листопада обвалу за підсумками попередньої сесії.

Ціна березневих ф’ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 7:10 за київським часом становить $76,3 за барель, що на $0,18 (0,24%) вище за показник на закриття попередньої сесії. У понеділок ціна на ці контракти впала на $2,64 (3,4%), до $76,12 за барель.

Котирування ф’ючерсів на нафту WTI на лютий на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) на вказаний час підвищилися на $0,05 (0,07%) і становили $70,82 за барель. За підсумками минулої сесії вони здешевшали на $3,04 (4,1%), до $70,77 за барель.

Падіння цін на нафту в понеділок аналітики пояснюють новиною, що Саудівська Аравія в лютому знизить ціни на всі сорти нафти для всіх регіонів. Зокрема ціни для азійських покупців буде зменшено на $2 за барель, і в результаті Arab Light – основний сорт нафти, що постачається в Азію, – коштуватиме на $1,5 більше, ніж кошик нафти Омана і Дубая. Це мінімальний спред із листопада 2021 року.

«Коли провідний виробник нафти на кшталт Саудівської Аравії пропонує знижки, це або говорить про побоювання з приводу послаблення попиту, або є спробою завадити іншим країнам, включаючи США, відібрати частку ринку, – написав старший інвестиційний аналітик XM Маріос Хаджикиріакос. – У будь-якому разі це ведмежий сигнал для енергетичного ринку».

Певну підтримку нафтовим котируванням надає припинення видобутку на найбільшому в Лівії родовищі Аш-Шарара. У результаті видобуток у Лівії скоротився до 981 тис. барелів на добу (б/д) минулої п’ятниці з приблизно 1,2 млн б/д, зазначають аналітики ING.

 

enkorr.ua