Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.05.2021

“Нафтогаз” та українські парламентарі закликали США зберегти санкції проти “Північного потоку-2”

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко, десятки українських парламентарів і представників громадськості звернулися з відкритим листом до США та країн Європи, у якому закликають зберегти санкції проти проекту “Північний потік-2”.

“Північний потік-2″ залишається основною геостратегічною загрозою для України та Європи. Ми закликаємо сторони у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі, що наділені повноваженнями та відповідальністю, застосувати всі засоби, необхідні для зупинки цього проекту”, – наводить прес-служба НАК листа.

За її даними, в документі висловлюється стурбованість стосовно пропозицій Державного департаменту США, наданих Конгресу, щодо відмови від санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG (Швейцарія), її керівництва та співробітників.

Автори листа нагадують, що раніше президент США Джон Байден уже висловив позицію щодо неприпустимості добудови “Північного потоку-2”, назвавши це “поганою угодою для Європи”, реалізація якої призведе до посилення енергетичної залежності від Росії та дестабілізації в Україні.

У “Нафтогазі” зазначили, що Європейський парламент також підтримує негайне припинення реалізації російського проекту. Тому українські парламентарі та представники громадськості звертаються із закликом щодо припинення будівництва й до Німеччини.

“Ми підтримуємо заклики США та Європи до Німеччини допомогти зупинити цей російський геополітичний проект… Обхідний трубопровід загрожує європейській єдності, суперечить кліматичним цілям та підриває спільну енергетичну політику ЄС”, – йдеться в листі.

Автори звернення нагадують, що введення в експлуатацію “Північного потоку-2” призведе не лише до економічних наслідків, а й розв’яже руки Росії в подальшій військовій агресії проти України.

“Вагаючись у питаннях застосування вже ухваленого законодавства та запровадження санкцій проти компаній, що беруть участь у прокладанні трубопроводу, США передають Росії небезпечне повідомлення, яке вплине на російську поведінку далеко за межами “Північного потоку-2”, — йдеться в документі.

Як повідомлялося, Держдеп у середу передав у Конгрес звіт про санкції, пов’язані з “Північним потоком-2”. Такі звіти адміністрація США, згідно із законом, має передавати конгресменам кожні три місяці. Згідно зі звітом, на компанію-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG санкції не поширюються, оскільки в адміністрації вирішили, що такі обмежувальні заходи суперечать національним інтересам США.

За даними американських ЗМІ, у доповіді водночас зазначено, що адміністрація США у рамках протидії проекту “Північний потік-2” вирішила запровадити санкції проти чотирьох російських структур і чотирьох судів.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що зняття санкцій з будівництва газопроводу “Північний потік-2” стане поразкою для США й особисто президента Байдена.

Раніше голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив профільному комітету розглянути проект постанови про звернення парламенту до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо запровадження санкцій у зв’язку з будівництвом газопроводу “Північний потік-2”.

ua.interfax.com.ua