Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.11.2023

“Нафтогаз” у 2024 р. буде готовий викуповувати у приватників увесь запропонований обсяг газу в разі продовження заборони на його експорт – Чернишов

НАК “Нафтогаз України” зможе викупити наступного року весь запропонований приватними газовидобувними компаніями ресурс у разі продовження заборони на його експорт, повідомив голова Групи “Нафтогаз” Олексій Чернишов.

“НАК готова придбати весь обсяг газу, який запропонує приватний сектор. Ми будемо готові його купувати, тому що нам важлива підтримка компаній і їхньої ліквідності, щоб у жодному разі не зменшився український видобуток. Упевнений, ми з цим впораємося, як впоралися цього року, викупивши 700-800 млн куб. м газу”, – сказав Чернишов у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в кулуарах форуму “Формула успіху України. Великий день із NV” 11 листопада.

Водночас він зазначив, що йдеться про той обсяг газу, який “приватні компанії не продадуть в економіку”.

“Можливо, вони продадуть весь обсяг, і наша участь не знадобиться, але нині ми розуміємо, що поки що економіка не зможе спожити весь цей обсяг. Хоч я і сподіваюся, що все-таки споживання зростатиме, тому що воно вже зростає”, – додав голова групи.

Чернишов також наголосив, що “Нафтогаз” є в постійному діалозі з усією індустрією, що видобуває природний газ в Україні, і зацікавлений, щоб мотивація приватних компаній збільшувати видобуток зростала.

“У цьому плані за потенційної заборони на продовження експорту приватні видобувачі мають отримати відповідь, як економічно продовжувати функціонування”, – зазначив голова НАК.

Відповідаючи на запитання, наскільки, на його думку, реальною є перспектива збереження заборони експорту газу наступного року, Чернишов зазначив: “Під час війни це такі непопулярні кроки, які забезпечують стабільність енергопостачання. Поки що ми не можемо дозволити припинити це. Але УЕБ нарешті почала працювати на повну, і приватники мають отримати можливість продавати цей продукт”.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський ініціював продовження заборони на експорт природного газу українського походження 2024 року – відповідне доручення Кабміну закріплено в його указі №737/2023 від 7 листопада 2023 року, яким уведено в дію рішення РНБО від цього самого числа “Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/2024 року”.

Кабмін має в шестимісячний строк вжити заходів з нормативно-правового врегулювання питання встановлення у 2024 році нульового обсягу квоти експорту природного газу українського походження.

У 2023 році “Нафтогаз” уперше вийшов на торги УЕБ 26 квітня. Тоді він заявив про готовність придбати 6 млн куб. м газу за стартовою ціною – 10,972 тис. грн/тис. куб. м (без ПДВ) і 6 млн куб. м за стартовою ціною 10,791 тис. грн/тис. куб. м (без ПДВ) залежно від умов післяплати.

Тоді виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Артем Петренко назвав це важливим механізмом підтримки приватних компаній в умовах заборони експорту. За його даними, станом на травень 2023 року в ПСГ України є 1,75 млрд куб. м газу приватних видобувачів. За прогнозами голови асоціації, споживання газу промисловістю, яка є основним клієнтом приватників, на кінець 2023 року становитиме 4,3 млрд куб. м, що на 0,2 млрд куб. м менше, ніж торік, і майже вдвічі нижче, ніж у 2021-му (8,5 млрд куб. м).

 

ua.interfax.com.ua