Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.06.2023

Нагляд за державними витратами під час публічних закупівель буде підсилюватися, – Надія Бігун

На початку широкомасштабного вторгнення Уряд максимально спростив всі процедури державних закупівель та дозволив прямі контракти без конкурсів. З часом закупівлі почати повертатися до звичайної практики. Втім, замовники звикли до того, що контролю мало, тому тепер нагляд має підсилюватися, тому що запит на справедливість у суспільстві дуже великий.

На цьому наголосила заступник Міністра економіки України Надія Бігун у інтерв’ю виданню delo.ua.

«По-перше, ми врахували негативний досвід. Тепер навіть прямі закупівлі підлягають контролю з боку державних органів. По-друге, ми почали повертати закупівлі Міноборони, які не стосуються зброї, дослідно-конструкторських робіт, військової техніки та такого іншого у конкурентне поле до Prozorro», – зазначила заступник Міністра.

Так, щоб не надавати ворогу чутливу інформацію про розташування військових частин, до прикладу, було виписано механізм, за яким на Prozorro публікується рамкова угода, де зазначена потреба, відкриті технічні умови і куди саме подавати пропозиції. Поки що подача пропозиції відбувається поза системою Prozorro, але Уряд буде доопрацьовувати це.

«Найголовніша проблема наразі це не використання або невикористання Prozorro, а саме додаткові умови, що звужують можливість ринку у постачанні до армії. Це технічні умови, за якими продукти харчування закуповуються. Нещодавно відбувся новий тендер на постачання провізії до армії і ми бачимо, що на нього не зайшли нові гравці. Пул постачальників все той же, що й раніше, але ціни вдалося збити», – підкреслила Надія Бігун.

Як зазначила заступник Міністра, переважна кількість порушень, що фіксується контролюючими органами стосується формальних, не найважливіших питань. Наразі діє правило, яке дозволяє виправити майже всі помилки в тендерній пропозиції протягом 24 годин, і Мінекономіки пропонує залишити це на майбутнє. Міністерство вважає, що учасник не буде ризикувати шансом виграти та не буде свідомо подавати документи з помилками, щоб втратити можливість їх виправити, тому що кількість спроб внесення правок обмежена.

Також заступник Міністра зауважила, що з березня Мінекономіки почало працювати у напрямку відновлення аукціонів, але згідно з директивою ЄС електронні аукціони не є обов’язковими. Мінекономіки має намір залишити аукціони опціональними, тобто залишити можливість замовнику вирішувати: влаштовувати торги з пониженням ціни чи розглядати єдину фінальну пропозицію. Запровадження опціональних аукціонів є, також, однією з вимог Світового банку.

«За нашими спостереженнями, якщо ринок конкурентний, то аукціони показують свою доцільність. Також аукціони дають кращу економію на невеликих закупівлях до 500 тисяч. Я думаю, що вирішальною є звичка замовників. Вони все життя, як Prozorro почало працювати, жили з аукціонами. Їм комфортніше, коли аукціон в процедурі є», – відзначила Надія Бігун.

 

www.me.gov.ua