Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.08.2023

Навесні яблука можуть бути дешевшими, ніж восени

Нового сезону виробники яблук можуть закласти у сховища яблук більше, ніж потрібно навесні, і ціна буде весною нижчою за осінь.

Такий прогноз робить у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» співвласник фермерського господарства «Макосад» Владислав Макаренко.

Це може статись на противазі тренду минулого сезону, коли яблучники навпаки не мали наміру зберігати яблука, не змогли цього зробити через відключення світла та намагались якнайшвидше продати продукцію. Відвантаження великих обсягів яблука восени на сік призвело до рекордного зменшення запасів у сховищах на зиму-весну. Ціни зросли, а максимально вигідні відвантаження зі сховищ на експорт та внутрішній ринок почались лише в останні місяці маркетингового сезону.

Макаренко пояснює ситуацію тим, що у 2020-2022 рокі багато хто здавав яблука на сік зі сховища весною або влітку, бо вони не змогли реалізувати інакше, перетримали товар у холодильниках й переоцінили можливості споживання. Погана ціна була тоді і весною, і літом, зауважує фермер. Відповідно, восени 2022 року взяла гору інша тактика: вигідніше продати урожай відразу після збирання за менші гроші, чим тратити ресурси на зберігання, а у багатьох випадках ще більше – за оренду холодильників.

«Другий фактор – ракетні обстріли та відсутність електроенергії. Багато виробників зійшли з дистанції посеред сезону, коли почався блекаут, до якого вони не були технічно готові. Тому у січні-лютому здавали яблука на сік цілими камерами», – розповідає власник ФГ «Макосад».

 

agrotimes.ua