Нещодавнє рішення парламенту про запровадження нової методики визначення вартості споживаного газу в Україні дасть можливість споживачу порівнювати власні витрати.

Про це розповів “Апострофу” експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев. Він пояснює, що застосування енергетичних одиниць при розрахунку буде відбуватися паралельно з об’ємними, що були раніше. Встановлювати нові лічильники при цьому не знадобиться.

“Просто існує методика перерахунку обсягу споживаного газу з нормальних кубічних метрів в енергетичні одиниці – кіловат-години”, – розповів він.

В Європі, каже Рябцев, застосовують подібну методику перерахунку в джоулі.

“У Києві платіжки вже інформують споживачів про обсяги спожитої енергії в кіловат-годинах. Це робиться для того, щоб можна було порівнювати обсяги спожитої енергії, якщо ви використовуєте різні енергоресурси і, наприклад, відмовлятися від газового котла на користь електричного чи навпаки”, – каже Рябцев.

2 листопада Верховна Рада України схвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год) замість кубічних метрів.

Згідно з пояснювальною запискою, облік природного газу в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Законом передбачається надання права Кабінету Міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійснення митного контролю та митного оформлення при переміщенні природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.