Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.11.2023

Нові технології розмінування Україна зможе в майбутньому експортувати, – Юлія Свириденко

Через вторгнення росії Україна стала найбільш замінованою країною на землі. Потенційно забрудненою є біля третини території і деякі аналітики прогнозують, що на очищення звичайними методами та наявними ресурсами потрібно понад 750 років. Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, яка очолила в українському Уряді координацію гуманітарного розмінування, переконана: повернути 80% забруднених земель у господарське використання потрібно протягом 10 років. А іноземні фахівці вважають, що підходи та технології, задіяні в Україні, вплинуть на протимінну діяльність у всьому світі. Про це пише впливове американське видання «Time» в статті «Україна використовує ШІ, щоб знешкодити мільйони російських мін».

В матеріалі видання зазначає, що забруднення територій мінами поставило під загрозу шість мільйонів мирних жителів. Станом на 1 листопада щонайменше 264 мирних жителя загинули від мін, а понад 830 були поранені. Якщо проблема замінування не буде ефективно вирішуватись, кількість жертв до 2030 року може сягнути 9 тисяч. Також забруднення зробило непридатними частину найцінніших сільськогосподарських угідь країни. Це вплинуло як на економіку України, так і на продовольчу безпеку в світі.

Щоб пришвидшити розмінування, Україна має намір використовувати всі наявні в її розпорядженні технологічні інструменти.

«Ми повністю змінюємо підхід, особливо коли йдеться про використання великих даних. У нас є можливість удосконалити існуючі технології. І це буде щось нове, що Україна зможе експортувати в майбутньому», – цитує «Time» Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлію Свириденко.

Уряд України співпрацює з американським гігантом аналітики big data Palantir, щоб розробити моделі, що визначатимуть, яке розмінування матиме найбільший вплив.  Вже сьогодні випробовується створене українськими програмістами програмне забезпечення: за використання точних супутникових зображень і алгоритмів із підтримкою штучного інтелекту  воно допомагатиме швидше очищати землю. Українськими виробниками розроблено першу вітчизняну машину для підготовки грунту, які коштує значно дешевше, ніж іноземна техніка. Також нещодавно представлено БПЛА-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін з невеликої висоти та передає інформацію саперам, – пише видання.

«Протягом наступних трьох років ми побачимо фундаментальні зміни в тому, як здійснюється гуманітарне розмінування в Україні, що вплине на протимінну діяльність у всьому світі», – зазначив «Time» керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп, відзначивши любов українців до інновацій і технологій.

 

me.gov.ua