Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.10.2023

Новим коридором із портів Великої Одеси відправлено майже 1,5 млн тонн експортних вантажів

За час із початку роботи тимчасового морського коридору з портів Великої Одеси експортовано майже 1,5 млн тонн різноманітних вантажів. Про це заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає «Укрінформ».

«Умова номер один для відновлення економіки — можливість експортувати через глибоководні порти Чорного моря. З моменту, коли Росія вийшла із зернової угоди, ми почали працювати над новим альтернативним коридором. У нас вже є перші результати — майже 1,5 млн метричних тонн було експортовано», — сказав Кубраков. на шостому німецько-українському економічному форумі у вівторок, 24 жовтня.

Міністр зазначив, що із серпня 2022 року по липень 2023 року, коли діяла Чорноморська зернова ініціатива під егідою ООН, до країн Африки, Азії та Європи доправили 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції. Для виконання більшого обсягу необхідно зосередитись на експортній логістиці.

Дунай виконує дуже важливу функцію. Коли не працювали порти Великої Одеси, він взяв на себе майже 50% усіх обсягів експорту та імпорту. Це наш великий альтернативний маршрут. Близько 85% Дніпровських шлюзів у критичному стані, а отже потреба у капіталовкладеннях на модернізацію становить $165 млн”, — повідомив Кубраков.

На початку серпня 2023 року Військово-морські сили Збройних сил України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Станом на 23 жовтня тимчасовим коридором у Чорному морі загалом пройшли 46 суден загальним дедвейтом 1,831 млн тонн, із яких 25 вийшли завантаженими і успішно подолали зворотний шлях.

Цим маршрутом спочатку скористалися також п’ять суден, які були заблоковані в українських морських портах після початку повномасштабного російського вторгнення.

 

ports.ua