Промислові обліпихові сади в Україні варто орієнтувати на експорт мороженої або сушеної ягоди та продуктів її переробки. Попит на це є в країнаї Європи та Південної Америки.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Федір Прима, головний агроном «Аграрної компанії «Екопарк», яка вирощує 22 га обліпихи на Чернігівщині.
«Збувати обліпиху можна і замороженою, і сушеною. Можна продавати для виробництва сиропів, соків, джемів й обліпихової олії. Звичайно, нинішній рік не дуже сприяє поширенню таких продуктів переробки, але все ж таки обліпиха на зовнішніх ринках досить популярна. В Україні цю продукцію має сенс вирощувати для експорту, а не для внутрішнього ринку. Основними ринками збуту є Франція, Німеччина, Канада, Швеція, Італія. Але я сподіваюсь, ми з часом зможемо розвивати її і на внутрішньому ринку», – сказав він.
Нагадаємо, більшість насаджень обліпихи вирощуються у присадибних господарствах, мають дрібні обсяги та не знають ринків збуту.
agrotimes.ua