Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.03.2020

Вартість нафти в світі знизилась на 32-34%. А в Україні?

В першій декаді березня вартість нафти на світовому ринку знижувалась на фоні ведення перемовин між країнами ОПЕК+ щодо запровадження більш суттєвого скорочення добутку нафти, враховуючи продовження скорочення обсягів споживання через поширення коронавірусу в світі. Поточна угода ОПЕК+ діє до кінця березня, але її замало. Саудівська Аравія пропонувала ОПЕК скоротити обсяг видобутку на 1 млн. бар./добу, в т.ч. 0,4 млн. бар./добу власне Саудівською Аравією. Ще 0,5 млн. бар./добу пропонувалось скоротити за рахунок країн, що входять в ОПЕК+.  Варто зазначити, що на початку місяця обсяг видобутку нафти в країні був рекордно-низьким за останні 10 років – 9,3 млн. барю/добу.

Обсяг видобутку нафти країнами ОПЕК у лютому склав 27,84 млн. бар./добу – мінімальний показник за останні 11 років.

5 березня на засіданні ОПЕК було прийнято лише рекомендації ОПЕК+ щодо додаткового скорочення обсягів видобутку нафти на 1,5 млн. бар./добу у квітні-червні поточного року. 6 березня РФ заявила, що не збирається приймати участь у запропонованій угоді, яка за словами Новака позбавлена сенсу, бо частку ринку скорочених обсягів нафти швидко займе сланцева нафта з США. Натомість, країни ОПЕК зробили заяву, що не збираються за власний рахунок рятувати ціни на нафту від низхідного тренду. Таким чином, наразі, з 1 квітня у членів альянсу ОПЕК+ не буде будь-яких забов`язань по скороченню обсягів нафти та пролонгації поточних домовленостей. Біржі відреагували миттєво – в той же день вартість нафти на європейському ринку знизилась на 11% до 45 дол. США/бар.

9 березня – чорний понеділок для світового ринку нафти – обвал цін склав ще 22% до 35 дол. США/бар.. Saudi Aramco зробила заяву, у відповідності до якої, обсяг видобутку нафти у квітні сягне 12,3 млн. бар/добу, а також пообіцяла 6-8 дол. США/бар знижки. Додаткові знижки будуть передбачені для країн Північно-Західної Європи та США. У відповідь – Міністерство енергетики США відмінило заявлений раніше продаж нафти зі стратегічних резервів США. ОАЕ, Ірак, Кувейт – наслідують приклад Саудівської Аравії та 11-12 березня також зробили заяви щодо збільшення у квітні обсягів видобутку нафти та запропонували знижки на свою нафту. РФ також зробила заяву щодо намірів підвищити обсяги видобутку нафти.

З початку березня, станом на  11 березня, падіння цін на нафту склало біля 32-34%, ціни на бензин знизились на 27-29%, на дизельне паливо – на 18-19%. Станом на 12 березня, після вчорашнього незначного зростання нафти на світовому ринку,  вартість нафти за даними інформаційного агентства Bloomberg знизилась на 2-3 дол. США/бар., або на 7-8% та складає для марки: WTI 30,6 дол. США/бар. , Brent 32,9 дол. США/бар.

Враховуючи, що за різними оцінками, собівартість видобутку сланцевої нафти в США та Канаді (саме в цих країнах видобуваються основні обсяги сланцевої нафти в світі) знаходиться на рівні 32-40 дол. США/бар, – видобуток значних обсягів сланцевої нафти стане збитковим. На нашу думку можливі різні варіанти розвитку подій: від приєднання до угоди ОПЕК + інших країн,  до банкрутства компаній, що видобувають сланцеву нафту.

Тож – місяць обіцяє бути цікавим на події та низькими цінами на нафту та нафтопродукти в світі. Є надія, що і в Україні споживачі побачать адекватне зниження цін на нафтопродукти.

Матеріал підготовлено экспертами управління досліджень нафтогазопродуктів ДП “Держзовнішінформ”.

Ознайомтеся з переліком послуг управління досліджень нафтогазопродуктів ДП “Держзовнішінформ” за посиланням http://bit.ly/2pmCa82