Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.12.2023

Обсяг торгівлі між Туреччиною та Україною сягнув рекордних 8 млрд дол

Від початку широкомасштабної війни обсяг торгівлі між Туреччиною та Україною досяг найвищого історичного показника. Попри війну турецькі інвестори продовжують реалізацію своїх проєктів в Україні. Про це повідомив виданню Patronlar Dünyasі голова правління Турецько-української бізнес-асоціації Бурак Пехліван, передає Укрінформ.

За його словами, обсяг торгівлі між двома країнами досяг найвищого рівня – 8 млрд доларів у 2023 році, що є історичним максимумом. У т.ч. 3 млрд доларів становив експорт.

“Маємо турецькі інвестиції, які досягли приблизно 300 млн дол. за 22 місяці з початку війни. Турецькі інвестори залишаються країною, яка найбільше інвестує в Україну”, – підкреслив Пехліван.

При цьому, він сподівається, що коли вступить у дію угода про вільну торгівлю між Туреччиною та Україною, обсяг торгівлі між двома країнами перевищить 10 млрд дол.

За словами голови бізнес-асоціації, економіки двох країн не є конкурентними, а взаємодоповнюють одна одну.

“Хоча через війну економіка України скоротилася на 30%, а обсяг її зовнішньої торгівлі зменшився на третину, цьогоріч ми б’ємо черговий рекорд експорту. Сьогодні Туреччина увійшла до трійки лідерів в Україні як за показниками експорту, так й імпорту”, – зауважив Пехліван.

Він уточнив, що значна частина інвестицій турецького бізнесу в Україні припадає на сферу відновлюваної енергетики. У цій сфері, зокрема, працюють турецькі компанії Güris, Exim Holding і Pekingtas Energy.

“Турецькі компанії, особливо ті, що інвестують у сферу відновлюваної енергетики, запізнилися на український ринок. Однак цей пізній вступ, який зазвичай був недоліком, під час війни перетворився на перевагу. Тому що на сьогодні 90% потужностей вітроенергетики України і 30% потужностей сонячної енергетики знаходяться на території окупованих Росією регіонів”, – підкреслив Пехліван.

 

minprom.ua