Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.07.2023

Очікується різкий стрибок цін на рис

Індія, яка є одним з основних виробників і експортерів рису у світі, ввела заборону на експорт рису з країни. Про це повідомляє АПК-Інформ.

За даними USDA, за останні два сезони Індія забезпечила 26% світового виробництва рису та понад 40% його експорту. Також країна є одним з основних постачальників рису в Україну. Так, за воєнний період (березень 2022 р. – червень 2023 р.) з Індії в Україну було поставлено 34,5 тис. тонн рису на загальну суму $26,2 млн, що становить 30% усіх імпортованих партій у натуральному вираженні і 29% – у грошовому еквіваленті. За обсягами поставок в Україну у вказаний період Індія поступається лише Китаю, який поставив 37,7 тис. тонн (33%) на суму $29,5 млн (33%).

Як зазначають аналітики ІА «АПК-Інформ», аналіз поставок рису в Україну показує, що середня вартість партій індійської зернової є однією з найнижчих серед основних постачальників. Винятком є лише Казахстан, але обсяги поставок з цієї країни незначні.

* за період з березня 2022 р. по червень 2023 р.

Альтернативою індійському рису може стати зернова з Таїланду або В’єтнаму, але вартість імпортних партій з цих країн за воєнний період виявилась на 24% та 16% вищою за партії, закуплені в Індії.

«Український ринок рису є імпортозалежним. За оцінками ІА «АПК-Інформ», продовольче споживання рису в Україні у 2023/24 МР може сягнути близько 115 тис. тонн на рік, з яких близько 90 тис. тонн необхідно імпортувати. Причому обсяги імпорту можуть збільшитись, так як основні регіони внутрішнього виробництва рису (Херсонська та Одеська області) або тимчасово окуповані, або знаходяться в зоні підвищеної воєнної небезпеки, де таке специфічне виробництво, як рисоводство, неможливо здійснювати», – зазначили аналітики агентства.

«Таким чином, при обмеженому постачанні рису з Індії можна очікувати на підвищення цін на рис в Україні», – резюмували вони.

 

agronews.ua