Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.06.2023

Огляд світової енергетики: зростання ВДЕ 2022 року не вплинуло на домінування викопного палива

Глобальний попит на енергію зріс на 1% минулого року, а рекордне зростання відновлюваних джерел енергії не змінило домінування викопного палива, на яке все ще припадало 82% пропозиції, йдеться в звіті галузі Statistical Review of World Energy, який було оприлюднено у понеділок, 26 червня, повідомляє Reuters.

Минулий рік ознаменувався потрясіннями на енергетичних ринках після повномасштабного вторгнення росії в Україну, що допомогло підвищити ціни на газ і вугілля до рекордних рівнів у Європі й Азії.

2022 року наполеглива перевага нафти, газу й вугільної продукції в задоволенні більшої частини попиту на енергію зміцнилася, незважаючи на найбільше за всю історію зростання потужностей відновлюваних джерел енергії на сумарних 266 гігават, йдеться у звіті.

«Попри подальше значне зростання вітрової й сонячної енергетики в енергетичному секторі, загальні глобальні викиди парникових газів, пов’язані з енергетикою, знову зросли, — сказала Джульєт Девенпорт, президент британського глобального промислового органу Energy Institute. – Ми все ще рухаємось у напрямі, протилежному до того, якого вимагає Паризька угода».

Річний звіт, орієнтир для галузі, було вперше опубліковано Інститутом енергетики разом з консалтинговими компаніями KPMG і Kearny після того, як вони перейняли його від BP (BP.L), яка була автором звіту з 1950-х років.

Вчені кажуть, що світові необхідно скоротити викиди парникових газів приблизно на 43% до 2030 року порівняно з рівнями 2019 року, щоб мати надію досягти мети міжнародної Паризької угоди щодо утримання потепління значно нижче 2C порівняно з доіндустріальним рівнем.

Ось деякі основні моменти зі звіту за 2022 рік:

Споживання

  • Глобальний попит на первинну енергію зріс приблизно на 1%, уповільнившись порівняно з 5,5% попереднього року, але 2019 року попит усе ще був приблизно на 3% вище від рівня до коронавірусу.
  • Споживання енергії зросло всюди, крім Європи, включно зі Східною Європою.
  • На відновлювані джерела енергії, за винятком гідроенергетики, припадає 7,5% світового споживання енергії, що приблизно на 1% більше, ніж попереднього року.
  • Частка викопного палива у світовому споживанні енергії залишилася на рівні 82%.
  • Виробництво електроенергії зросло на 2,3%, сповільнившись порівняно з попереднім роком. Вітрова й сонячна енергетика зросла до рекордних 12% виробництва електроенергії, знову перевищивши атомну енергію, яка впала на 4,4%, і задовольнила 84% зростання чистого попиту на електроенергію.
  • Частка вугілля у виробництві електроенергії залишалася домінуючою на рівні близько 35,4%.

Нафта

  • Споживання нафти зросло на 2,9 млн барелів на добу (б/д) – до 97,3 млн б/д, причому зростання сповільнилося порівняно з попереднім роком.
  • Порівняно з доковідним рівнем 2019 року споживання нафти було на 0,7% меншим.
  • Найбільше зростання попиту на нафту відбулося через відновлення апетиту до авіаційного палива і продуктів, пов’язаних з дизелем.
  • Видобуток нафти зріс на 3,8 млн барелів на добу, причому левова частка припадає на члени ОПЕК і США. Найбільший спад спостерігався в Нігерії.
  • Потужності з переробки нафти зросли на 534 тис. б/д, переважно в країнах, що не входять до ОЕСР.

Природний газ

  • На тлі рекордних цін у Європі й Азії світовий попит на газ упав на 3%, але все ще становив 24% споживання первинної енергії, що трохи нижче, ніж попередньому року.
  • Видобуток газу був стабільним порівняно з аналогічним періодом торік.
  • Виробництво скрапленого природного газу (СПГ) зросло на 5% – до 542 млрд кубометрів (млрд кубометрів), що є аналогічним темпом порівняно з попереднім роком. При цьому найбільше зростання спостерігалося в Північній Америці й Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
  • На Європу припадає значна частина зростання попиту на СПГ, збільшивши його імпорт на 57%, тоді як країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону й Південної та Центральної Америки скоротили закупівлі.
  • Японія змінила Китай як найбільший у світі імпортер СПГ.

Відновлювана енергія

  • Зростання відновлюваної енергетики, за винятком гідроенергетики, дещо сповільнилося – до 14%, але потужність сонячної й вітрової енергії все ще продемонструвала рекордне зростання на 266 гігават, причому левова частка припала на сонячну.
  • Китай додав найбільше сонячної і вітрової енергії.

 

enkorr.ua