Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.03.2023

Оман запропонував створити хаб для українського зерна на узбережжі Індійського океану

Султанат Оман пропонує створити на своїй території зерновий або зерново-продовольчий хаб для безперебійного постачання українського зерна до країн Африканського рогу. Про це в інтерв’ю агентству «Укрінформ» розповів спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх.

Під час мого візиту (на початку березня, — ред.) Оман запропонував Україні серйозно розглянути питання створення на території Султанату українського зернового або зерново-продовольчого хабу. Оманська сторона також зауважила, що в разі його створення Україна могла б бути абсолютно спокійною щодо регулярних постачань нашого зерна до країн Африканського рогу”, — сказав Субх.

Він додав, що Україна може отримати доступ до одного з найсучасніших логістичних хабів, який функціонує, по суті, в Індійському океані. Окрім того, Оман має чудові політичні відносини з такими країнами, як Танзанія, Кенія, Сомалі, Уганда, Руанда, Ефіопія.

Все це було дуже предметно обговорено”, — поінформував спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки.

За його словами, ідея створення українських зернових хабів уже опрацьовується, і наразі вийшла на рівень узгодження технічних деталей реалізації, зокрема й фінансової складової.

Зараз пропозиція Оману додалася до того переліку країн, які ми могли б розглядати. Наша мета — забезпечити продовольчу безпеку Африки. Переваги Оману — там є прекрасна інфраструктура, розвинений флот, зрозуміла прозора банківська система і податкові правила. Тож Оман виглядає привабливо, тому він теж міг би розглядатися українськими відомствами як одна з можливих локацій для зернового хабу”, — зазначив дипломат.

Разом з тим Єгипет, наприклад, дізнавшись про плани України, також виявив зацікавленість в обговоренні можливості створення подібного логістичного центру на своїй території, поінформував Субх.

 

ports.ua