Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.02.2024

ОПЕК+ перегляне продовження скорочення нафти в березні

ОПЕК+ вирішить у березні, чи продовжувати добровільне скорочення видобутку нафти на перший квартал, повідомили Reuters два джерела в ОПЕК+ 1 лютого після того, як засідання експертної групи міністрів не змінило політику групи щодо видобутку.

Торік у листопаді ОПЕК+ погодилася добровільно скоротити видобуток на загальну суму близько 2,2 млн барелів на день (б/д) у першому кварталі цього року на чолі з Саудівською Аравією, яка добровільно скоротила на 1 млн б/д.

Ціни на нафту знайшли підтримку через очікування зниження процентних ставок і на тлі зростання геополітичної напруженості, зокрема нападів пов’язаних з Іраном угруповань Хусі на судноплавство у Червоному морі. У четвер нафта марки Brent торгувалась вище за $81 за барель.

Два джерела в ОПЕК+ на умовах анонімності сказали, що скорочення буде переглянуто у березні, а потім оголосять, коли їх буде продовжено, як це було прийнято для добровільних скорочень ОПЕК+.

Алжир, член ОПЕК, заявив у четвер, що готовий продовжувати добровільне скорочення видобутку після березня, якщо це буде необхідно, тоді як Кувейт заявив, що з прихильністю ставиться до обмежень, але не сказав, чи слід їх продовжувати.

У заяві ОПЕК підкреслюється дотримання вимог й зазначається, що «комітет продовжуватиме стежити за відповідністю» країн рішенням щодо видобутку, прийнятим у червні 2023 року, добровільним скороченням у листопаді 2023-го й попереднім раундом добровільних скорочень у квітні 2023 року.

Якщо добровільне скорочення у І кварталі буде скасовано, ОПЕК+ почне повертати на ринок 2,2 млн б/д з початку квітня. Це призведе до зменшення видобутку на 3,66 млн б/д, погодженого раніше.

Ер-Ріяд заявив, що за потреби скорочення можуть тривати після І кварталу. Попередні рішення про продовження добровільних скорочень приймалися щонайменше за місяць до їх впровадження.

Цього тижня уряд Саудівської Аравії несподівано оголосив, що наказав державній нафтовій компанії Aramco зупинити свій план розширення нафтових потужностей і встановити максимальну стійку видобувну потужність у 12 млн б/д, що на 1 млн б/д нижче за мету, оголошену 2020 року.

 

enkorr.ua