Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.08.2023

ОSTCHEM знову підняв ціни на селітру

Якщо підвищення цін на нітратні добрива «Остхемом» минулого тижня була очікуваним, то повторне подорожчання стало певною несподіванкою для ринку. Розмір збільшення по селітрі та вапняково-аміачній селітрі було продубльовано.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

«Перший продукт знову подорожчав на 1000 грн, другий на 800 грн. Таким чином, обидва продукти знову зросли в ціні на 6% і наразі рекомендована ціна на селітру складає 18,5 тис. грн/т, СРТ, на вапняково-аміачну селітру — 15 тис. грн/т, СРТ. Це було вже третє поспіль підвищення цін протягом літа. Після того як «Остхем» знизив ціну на початку літа, ціни з того моменту вже зросли на 16% та 15% відповідно — найбільше підвищення серед азотних «Остхему», — йдеться у звіті.

Як наслідок, селітра залишається найдорожчим азотним добривом в перерахунку на діючу речовину. Незважаючи на подорожчання, купівельна активність залишається досить високою. Товар на заводах розписаний вже до кінця серпня, хоча відновлення роботи «Рівнеазоту» має покращити ситуацію з доступністю товару.

Імпортери також пропонують обмежену кількість, оскільки у європейських виробників вільних об’ємів небагато і товари продаються вже на кінець серпня. По болгарському товару може ускладнитися логістика після атак росіян на порти Дунаю. Селітра, яка йшла морським транспортом частково буде переорієнтована на автотранспорт, що збільшить її вартість.

Європейські виробники також підіймають ціни і вартість імпортного продукту зростає:

  • Польську селітру можна придбати по 17,6-17,8 тис. грн/т, Saletrosan 30 — по 16,4 тис. грн/т, FCA кордон, Pulan (N32) — по 17,9 тис. грн/т, EXW.
  • Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра подорожчали до 19 тис. грн/т та 16 тис. грн/т, FCA/EXW.

Аналітики зазначають, що після підвищення цін ринок може взяти певну паузу для оцінки ситуації. Разом з подорожчанням українських нітратних добрив варто очікувати зростання цін на імпортний товар.

 

latifundist.com