Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.06.2020

Парламент схвалив у другому читанні законопроект, який передбачає введення в обіг зелених облігацій в Україні

19 червня, на засіданні ВРУ прийнято у другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (реєстр. № 2284 від 17.10.2019). За це рішення проголосували 285 народних депутатів.

Цим законом вперше в Україні запроваджуються зелені облігації як окремий підвид цінних паперів та встановлюються правила для учасників відповідного ринку. Над розробкою норм законопроекту працювали Держенергоефективності спільно з GIZ та НКЦПФР за участю IFC, UNIDO, UNDP, Climate Bonds Initiative.

Так, статтею 18 закону встановлюються:

– поняття зелених облігацій та проектів екологічного спрямування (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);

– коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує та фінансує проекти екологічного спрямування);

– принципи розкриття інформації емітентами, вимоги щодо звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат проектів екологічного спрямування.

Відтепер зелені облігації можуть стати ще одним інструментом, що дозволятиме різним категоріям емітентів залучати кошти в проекти екологічного спрямування. Це можуть бути проекти у сфері енергоефективності, управління відходами, альтернативної енергетики, впровадження екологічно чистого транспорту, а також інші проекти, спрямовані на захист навколишнього природного середовища, скорочення шкідливих викидів в атмосферу.

Для формування цілісної моделі ринку зелених облігацій та покращання його інвестиційної привабливості Держенергоефективності вже розробило проект розпорядження Уряду «Про схвалення Концепції розвитку ринку зелених облігацій в Україні та затвердження плану заходів щодо її реалізації». Разом із партнерами розпочато роботу над розробкою вторинного законодавства, зокрема, керівних процедур для відбору та оцінки проектів екологічного спрямування, що фінансуватимуться за кошти державного і місцевих бюджетів.

Держенергоефективності залучає усіх стейкхолдерів до розробки національних стандартів та схем стимулювання для розвитку ринку зелених облігацій, до підготовки пілотних проектів та проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній.

Джерело: Урядовий портал.