Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.03.2020

Передані ФДМУ об’єкти приватизації можуть бути продані за $5 млрд, а це майже транш МВФ

Уряд України в 2020 році передав Фонду державного майна для подальшої приватизації 961 підприємство з потенціальною ціною продажу $5 млрд, повідомив перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Павло Кухта.

“За півроку, з грудня 2019, Фонду вже передали 961 підприємство, а це майже в 10 разів більше, ніж останні 10 років. Їх балансова вартість становить приблизно $3 млрд, з потенціалом продажу $5 млрд  Це приблизно сягає обсягу траншу МВФ”, – сказав він під час конференції “Управління державним майном. Як залучити інвестиції та прискорити економічний розвиток?”.

При цьому він наголосив, що при успішному продажі з боку ФДМУ забезпечується не лише значні надходження у бюджет, але й найголовніше – інвестиції та розвиток.

В свою чергу голова Фонду держмайна Денис Сенниченко запевнив, що наразі Фонд активно приймають в управління держпідприємства, які передав Кабмін: принципово змінилюється підхід до підготовки до аукціонів, створюються віртуальні кімнати даних, запрошуються інвестори для особистого огляду об’єктів. Він також навів приклад продажу підприємства “Київпассервіс”, який довгий час не був цікавий інвесторам, але завдяки новому підходу та максимальному маркетуванню був проданий 4 березня за 230 млн грн.

В свою чергу Денис Паламарчук зауважив, що державні підприємства саме аграрної галузі є найменш зношеними, що дає гарні стартові позиції для успішної приватизації таких підприємств. Разом з тим, держпідприємства АПК не мають достатньо засобів для ефективного обробітку земель, тому важливо передати такі підприємства на приватизацію.

Крім того, у ході панельної дискусії обговорювалась підготовка інвестиційно привабливих об’єктів, зокрема готелю “Дніпро”, приватизація якого запланована на травень 2020 року, а також таких великих підприємств як: “Укрспирт”, “Конярство України”, “Артемсіль” тощо.

В панельної дискусії про оренду держмайна обговорювався порядок проведення аукціонів з оренди, який був прийнятий Кабміном, потенціал ефективного використання держмайна за рахунок залучення стратегічних орендарів. Перший заступник голови ФДМУ Леонід Антоненко розповів, яким чином та для яких категорій орендарів будуть проводиться аукціони. Свої плани щодо максимально ефективного використання майна стратегічного підприємства озвучив заступник генерального директора з управління активами ДК “Укроборонпром” Олександр Берчий.

Представники інвестоспільноти, присутні на конференції виказали неабиякий інтерес до прозорих аукціонів з продажу або оренди держмайна, та одностайно наголосили на очікуванні як великих конкурсів, так и малих аукціонів –  конкурентних та прозорих.

Джерело: Мінекономіки.