Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.10.2023

Підприємства OSTCHEM знизили рекомендовану ціну на селітру на 12-13%

Після зниження цін на карбамід учасники ринку розійшлися в думках щодо подальшої тенденції цін на азотні добрива. В Європі ціни на газ зростають, тому європейські виробники будуть змушені підвищити ціни на добрива. З іншого боку, ціни на селітру були значно вищими, ніж на інші добрива, а попит на неї був досить низьким через фінансові проблеми покупців, які активізували закупівлю карбаміду після зниження цін на нього. Тому деякі учасники ринку очікували зниження цін на нітратні добрива, а для інших це стало несподіванкою, – повідомляє Barva Invest у щотижневому звіті.

Підприємства OSTCHEM знизили рекомендовану ціну на селітру на 12-13% до 17,4-17,7 тис грн./т залежно від умов поставки, а на вапняково-аміачну селітру – на 9% до 14,5 тис грн./т СРТ. Раніше ціна була загальною для всіх базисів поставки, але зараз вона є нижчою на умовах СРТ у західній Україні, Одеській, Херсонській, Миколаївській областях та на EXW Рівнеазот. Хоча ціни на селітру знижено менше, ніж на карбамід, купівельна активність все одно має вирости.

Імпортери планували підняти ціни на добрива, але рішення OSTCHEM завадить це зробити.

Зараз польську селітру пропонують по 17,6-18,3 тис грн./т, Saletrosan 26 – по 18,9 тис. грн/т, FCA кордон/EXW. Болгарську селітру пропонують по 18,1-18,6 тис. грн/т, FCA порт. Турецьку аміачну та вапняково-аміачну селітру пропонують по 18-18,2 тис. грн/т та 16 тис. грн/т відповідно, FCA порт. Ціна грузинської селітри складає 18600 грн/т, EXW.

Аналітики очікують, що зниження цін на селітру суттєво збільшить попит на неї. Імпортери намагатимуться підтримати ціни на високому рівні, чому може допомогти коливання ціни на газ.

 

graintrade.com.ua