Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.12.2023

Підсумки роботи системи Прозорро.Продажі у 2023 році: онлайн-аукціони допомогли заробити до бюджетів різних рівнів понад 14 млрд грн

У 2023 році онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі допомогли заробити до бюджетів різних рівнів понад 14 млрд грн. Ці кошти надійшли за підсумками майже 20 тис. успішних торгів, які відбулися в системі цьогоріч. За результатами аукціонів стартова ціна на активи зросла майже вдвічі.

«На кінець 2023 року через державні онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі реалізовуються публічні активи на понад 20 ринках. Це результат ухвалених законодавчих рішень Уряду та Парламенту, а також – ефективності системи, яка допомагає залучати кошти до державного та місцевих бюджетів вже понад сім років. Цього року майже 26 тисяч учасників – малий, середній та великий бізнес, а також громадяни, що шукали активи для своїх потреб, взяли участь в електронних торгах. Вони купували та орендували на онлайн-аукціонах державну та комунальну нерухомість, землю, отримували в прозорий спосіб спецдозволи на користування надрами, промисел, змагалися за активи банкрутів, ліквідованих банків. А це своєю чергою є важливим внеском і у залучення приватних інвестицій у державні та комунальні активи, і у забезпечення стабільності економіки», – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

З 14 млрд грн понад 4,8 млрд грн складають кошти, залучені Фондом гарантування вкладів від продажу активів банків, що ліквідуються. Майже 3,3 млрд грн надійшло до бюджетів різних рівнів за підсумками онлайн-аукціонів з малої приватизації державного та комунального майна.

Ще майже 2,7 млрд грн одержали організатори торгів з реалізації активів у справах про банкрутство для розрахунків з кредиторами боржників. Майже 1,4 млрд грн у 2023 році складають доходи організаторів земельних торгів за результатами успішних електронних аукціонів.

«У 2023 році в системі Прозорро.Продажі реалізовували активи на державних онлайн-аукціонах понад 3,5 тисячі організаторів. Це Фонд гарантування вкладів, Фонд держмайна, профільні відомства, громади, державні підприємства, арбітражні керуючі, приватні виконавці та бізнеси. Завдяки цьому зросла і кількість аукціонів, які вони оголосили, та виставлених на торги активів. Загалом цього року три з чотирьох активів продавалися або здавалися в оренду через онлайн-аукціони в системі з першого разу. Це свідчить про запит на активи в системі та готовність бізнесу вже на перших торгах інвестувати в них», – прокоментував Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.

За кількістю успішних аукціонів найактивніше з системою цього року працювала Укрзалізниця — понад 2 тис. завершених торгів. Серед топ-5 організаторів також Укртелеком, Держрибагентство та регіональні відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Найдорожчий реалізований актив в системі у 2023 році – майно збанкрутілого ПАТ “Іллічівський олійножировий комбінат”, яке продали за майже 700 млн грн. Серед топ-3 активів з найвищою фінальною вартістю – два лоти від Фонду гарантування вкладів. За права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді електростанції на сонячних батареях, її обладнання та бездокументарних акцій переможець сплатив понад 680 млн грн. Права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді ТЦ «Магелан» у Києві, майнового комплексу та дебіторську заборгованість, що налажали колишній дочірній структурі російського банку, продали за понад 620 млн грн.

 

me.gov.ua