Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.12.2023

Підтримка інновацій у гуманітарному розмінуванні: перші 30 команд винахідників представили свої проєкти

Близько півсотні команд українських розробників подали заявку на участь в акселераційній програмі підтримки інновацій у гуманітарному розмінуванні, що реалізується за ініціативи Міністерства економіки спільно із Kyiv School of Economics. Протягом дводенного Demining Bootcamp, що відбувся в Києві 2-3 грудня, біля 30 з команд, що претендують на участь в програмі, представили свої розробки та ідеї.

«Наша глобальна мета – впродовж 10 років повернути у використання 80% потенційно замінованих територій. Щоб досягти її, ми працюємо одразу в кількох напрямках. Це створення конкурентного ринку розмінування, стимулювання розвитку виробництва машин та обладнання в Україні, посилення спроможностей операторів, співпраця з донорами.  Один з ключових напрямків — застосування найсучасніших технологій у розмінуванні. Ми прагнемо допомогти нашим винахідникам та інноваторам швидко пройти шлях від ідеї до створення чи масштабування продукту. Це буде експертна допомога, а в разі, якщо проєкт перспективний — допомога із пошуком фінансування, сертифікацією, виходом на ринок», — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

Своєю чергою президент Київської школи економіки Тимофій Милованов підкреслив важливість подібних заходів для розробників у сфері гуманітарного розмінування.

«Ми створили можливість для розробників обмінюватись досвідом та ідеями, челенджити один одного. Це допомагає зрозуміти, як ми можемо бути корисними одне одному та як розвивати проєкт. Наприклад, збільшувати залученість технологій та зменшувати пряму присутність людей, щоб зменшити ризик для людей», – зазначив Тимофій Милованов.

Під час Demining Bootcamp команди інноваторів представили експертам свої напрацювання за напрямами «Техніка для розмінування», «Комплексні рішення», «IT-рішення», «Обстеження». Експертна група, до складу якої увійшли представники Національного органу з протимінної діяльності, Міністерства оборони, ДСНС, Міністерства економіки тощо, мала змогу оцінити та надати свої коментарі й поради щодо проєктів, які вже працюють в реальних умовах, і тих, що перебувають на стадії ідей. Важливою складовою Demining Bootcamp стала робота в командах над ідеями зі створення більш ефективних продуктів, та можливість налагодити горизонтальну співпрацю між бізнесом, розробниками та державними органами.

«Відбувся надзвичайно корисний захід, який допоміг нам розкрити потенціали команд. А самим інноваторам – більш чітко зрозуміти, чого від них хоче держава та чим вона їм може допомогти. Ми побачили як «дорослі» продукти, що потребують масштабування, так і ідеї, які можуть мати перспективу після більш ретельного вивчення та доопрацювання. Важливо, що до пошуків у сфері розмінування дедалі більше приєднується наукова спільнота. Під час Demining Bootcamp науковці запропонували нетрадиційні підходи до обстеження, які заслуговують на увагу. Попереду команди, чиї проєкти будуть визнані експертами найбільш перспективними, чекає чотиримісячна акселераційна програма. Весною наступного року ми плануємо тестувати вже готові чи удосконалені продукти на полігонах та в реальних умовах», — підсумував  результати Demining Bootcamp заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Прийом заявок на акселераційну програму триває. Реєстрація для участі в програмі доступна за посиланням.

Нагадаємо, що учасники програми матимуть змогу скласти індивідуальну дорожню карту у супроводі менторів та експертів, отримати підтримку при розробці бізнес-моделі та плану розвитку бізнесу від ідеї чи прототипу до сертифікованого виробу чи технології.

 

me.gov.ua