За останній рік вартість українського цукру змінювалася із фантастичною швидкістю. І хоча нині ситуація досить стабільна, не за горами початок сезону різноманітних закруток. Це також стимулює виробників змінювати ціни.
Чого ж варто чекати українцям, розповів аналітик Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор” Назар Михайловин.
“З початку року вартість цукру у виробників зросла майже на 13% – з 18,70 до 21,30 грн/кг із ПДВ, — говорить експерт. — Підвищення ціни в середньому відбулося на 2,6 грн, що, відповідно, позначилося і на кінцевій вартості товару в магазинах”.
За словами Михайловина, причиною подорожчання насамперед були несприятливі погодно-кліматичні умови, які спостерігалися минулого року. Також – зменшення площ посіву цукрових буряків, зниження їх урожайності та зменшення обсягів надходження цукросировини на цукрові заводи.
“Так, у 2020 році площі посівів цукрових буряків становили 209 тис. га, тоді як для задоволення потреб внутрішнього ринку у виробництві цукру необхідні посіви мінімум на 228-230 тис. га”, – пояснює аналітик.
При цьому Назар Михайловин стверджує, що протягом останніх двох місяців цінова ситуація на внутрішньому ринку стабілізувалася. Цінники демонструють цифри в межах 21-21,70 грн/кг з ПДВ залежно від якості цукру.
“Пропозиція в повному обсязі забезпечує попит, — переконує експерт. — Крім того в Україну у поточному році імпортовано 40 тис. тонн цукру білого та 60 тис. тонн цукру-сирцю тростинного. До кінця червня очікується надходження ще 30 тис. тонн цукру-сирцю тростинного в межах тарифної квоти”.
Окремо аналітик зазначає, що площі посівів цукрових буряків стабільно скорочуються впродовж останніх 10 років і це дуже негативно впливає на цукрову галузь.
“За останні три роки площі посівів скоротилися до критичного мінімуму, — визнає Назар Михайловин. — Також зменшується виробництво цукру: із 2,14 млн тонн у 2017 році до 1,15 млн тонн у 2020 році”.
Але і є гарні новини. У поточному році, за словами експерта, посіяно 228 тис. га цукрових буряків, що при сприятливих погодно-кліматичних умовах дозволить забезпечити потреби внутрішнього ринку цукром власного виробництва в повному обсязі та стабілізувати цінову ситуацію.
“Стимулювати агровиробників засівати більші площі цукрового буряка можуть і деякі запропоновані аграрними асоціаціями ініціативи. Зокрема, зниження ставки ПДВ на готову продукцію до 14%, в тому числі і на цукор. Це сприятиме збільшенню споживання цукру на внутрішньому ринку, збільшенню посівних площ, відновленню роботи більшості заводів і робочих місць”, — резюмує аналітик.