Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.02.2021

Польща залишається другим найбільшим ринком для українського експорту

Польща упевнено залишається другим найбільшим у світі ринком для українського експорту. Про це повідомив радник, керівник відділу з економічних питань Посольства України в Польщі Ігор Баранецький, оцінюючи нещодавно оприлюднені дані Держстату України за минулий рік, пише agronews.ua.

Зокрема, в Польщу Україна експортувала торік на 3,3 млрд дол., демонструючи незначне зниження у кризовий рік – на 0,7%. Україна експортує до Польщі найбільше аграрної продукції (28,3%), металургії (18%), мінеральної продукції (17,4%), продукції деревообробної (9,9%) та електромеханічної промисловості (7,7%).

За словами дипломата, на сьогодні Україна у другій десятці торгових партнерів Польщі, а дуже важливо, щоб вона увійшла у ТОП-10. На його думку, це дозволило б прикути більшу увагу польського бізнесу до України, адже зараз в РП певним чином недооцінюють можливості України.

Непоганим сигналом для подальшої інтенсифікації економічної співпраці і збільшення інвестицій з Польщі в Україну дипломат вважає зростання кількості українських компаній в РП, де співвласником є громадянин України чи українська юридична особа.

Він повідомив, що станом на кінець 2020 року в Польщі діяло 16,5 тис. компаній, де принаймні одним зі співвласників був громадянин України або українська юридична особа. Це 17% від усіх компаній з іноземним капіталом на території Польщі. І ця кількість постійно зростає.

На переконання Баранецького, прискорення динаміки українсько-польської економічної співпраці в 2021 році може бути досягнуто за результатами засідання українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, яке має відбутися в Києві 31 березня – 1 квітня. Про терміни цієї зустрічі з польською стороною нещодавно домовився під час візиту до Варшави віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Як зауважив Баранецький, нещодавно Резніков провів зустріч з представниками українських і польських бізнес-асоціацій. За його словами, бізнес очікує на практичне розв’язання питань, які дозволять швидше реалізовувати спільні угоди та проєкти.