Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.09.2023

Посушлива погода в Україні, Бразилії та Австралії та дощі у США впливатимуть на агроринки найближчим часом

В аграрних регіонах Середнього Заходу та Великих Рівнини США найближчими днями пройдуть зливи, які затримають збирання сої та кукурудзи, але покращать зволоженість ґрунту напередодні сівби озимої пшениці. Вже з середини наступного тижня опади завершаться, тому темпи польових робіт виростуть.

В Канаді на тлі сухої погоди завершується збирання каноли та ярої пшениці. У Саскачевані на 18 вересня яра пшениця зібрана на 88% площ, канола – на 65% площ.

На півдні Бразилії періодично йдуть дощі, які продовжаться і наступного тижня. Вони призводять до повеней та затримують збирання кукурудзи другого урожаю, проте сприяють сівбі сої та кукурудзи першого урожаю. У центральному штаті Мато-Гросу все ще панує спека у 35-38 оС, і фермери не поспішають сіяти сою та кукурудзу, очікуючи сезону дощів.

В Аргентині наступного тижня продовжаться дощі та зливи, які поповнять запаси ґрунтової вологи напередодні сівби сої та кукурудзи.

На всій території Європи найближчими днями пройдуть зливи та грози, які затримають збирання пізніх культур, але покращать зволоженість ґрунту, що сприятиме сівбі та укоріненню озимих культур.

В Україні суха погода не дозволяє збільшити площі сівби озимого ріпаку та пшениці. Днями у західних регіонах пройшли незначні опади, але на решті територій запаси ґрунтової вологи зменшуються, хоча критичної посухи ще немає. В наступні 7-10 днів опадів не очікується, о дозволить прискорити збирання сої, соняшника та кукурудзи, але негативно вплине на сівбу озимини. Через серпневу посуху озимим ріпаком засіяно лише 1 млн га із запланованих 1,4 -1,9 млн га, а озимою пшеницею – 500 тис га із запланованих 4-4,5 млн га.

В Австралії зберігається суха погода з вищими за норму температурами, що негативно впливає на налив пшениці та ріпаку. Протягом тижня опадів не очікується, а спека може посилитися. На тлі несприятливої погоди експерти StoneX знизили прогноз урожаю пшениці з 25 до 24 млн тонн (хоча USDA оцінює його у 26 млн тонн), зазначивши, що вже у вересні можуть бути втрачені ще 100 тис. тонн пшениці в разі відсутності опадів.

 

graintrade.com.ua