Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.05.2021

Представники ЄС і України обговорили шляхи вивезення з країни стратегічно важливих металів і мінералів

Співпраця європейських і українських інститутів для створення ланцюжка поставок критично важливої ​​сировини в країни ЄС стало основною темою онлайн-семінару.

В рамках підготовки до підписання Меморандуму між Європейським Союзом і Україною, запланованого на червень 2021 року було проведено онлайн-семінар, на якому головною темою було обговорення ланцюжків поставок українських металів і мінералів в Європу.

Як пояснили в Державній службі геології та надр України, метою семінару було інформування європейської спільноти про наявні ресурси корисних копалин в Україні, які входять до переліку критичних, забезпечення відкритого і простого доступу інвесторів до первинних геологічними даними і залучення іноземних інвесторів до розвідки і розробки перспективних ділянок українських надр.

Організаторами семінару виступили Державна служба геології та надр України, Європейський інститут інновацій і технологій Критичного Сировини (EIT RawMaterials) і Генеральний Директорат Європейської Комісії з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та середнього і малого бізнесу (EC DG GROW).

Під час семінару Голова Держгеонадр Роман Опімах акцентував увагу на трьох блоках: наявної ресурсної бази і готових до продажу об’єктах критичних корисних копалин, доступі до геологічної інформації та синергії побудови елементів постійних ланцюжків їх поставки між стратегічними партнерами.

«Україна і ЄС домовилися співпрацювати з метою побудови надійної ланцюжка поставок критично важливої ​​сировини. Наша країна має великий потенціал розробки літію, танталу, ніобію, нікелю, кобальту та ін. В Інвестиційному атласі міститься близько 30 пропозицій ділянок надр з покладами критичних корисних копалин. Інформація про них зібрана в онлайн дата-рум і доступна на безкоштовній основі. Сьогодні ми видобуваємо ці копалини в незначному обсязі, але здатні його наростити при значних капітальних інвестиціях і сучасних технологіях », – повідомив Роман Опімах.

Участь в семінарі взяли також представники Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, геологічних служб Данії, Фінляндії, Словенії, Делегації Європейського Союзу в Україні, Міністерства закордонних справ України, вищих навчальних закладів України та Європейського Союзу, а також бізнесу.

Нагадаємо, Україна і Європейський Союз домовилися співпрацювати в області поставки критично важливих для економіки металів і мінералів. Йдеться, зокрема, про корисні копалини, що відносяться до переліку критичних за класифікацією ЄС. Попит на них сьогодні різко зростає в зв’язку з курсом європейської громадськості до кліматично нейтрального континенту.

metallurgprom.org