Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.01.2022

Профільний комітет Верховної Ради передав законопроект про економічний паспорт на розгляд в парламенті

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував включити до порядку денного VI сесії Верховної Ради та прийняти за основу проект Закону про економічний паспорт (№ 6394 від 06.12.2021).

Законопроект, який був поданий Президентом України Володимиром Зеленським, передбачає створення та запуск “Економічного паспорту” – персональних рахунків для дітей, народжених з 1 січня 2019 року. Для цього буде створений Фонд майбутніх поколінь, на спецрахунках якого держава накопичуватиме частину доходів, отриманих від рентних платежів за користування надрами.

Щороку на рахунок кожної дитини надходитиме 2 мінімальні заробітні плати. Ці кошти працюватимуть на економіку і водночас будуть захищені від знецінення. Для цього використовуватимуть інструмент облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), дохідність яких вища за темпи інфляції.

У 18 років громадяни, які матимуть “Економічний паспорт”, зможуть витратити свої накопичення на навчання в українських вишах, придбання житла або переказ на свій пенсійний рахунок. У випадку тяжкої хвороби, кошти можна буде використати до настання повноліття.

Витратити кошти можна буде лише в Україні. Їх не видаватимуть готівкою, а перераховуватимуть безпосередньо на визначені цілі, аби уникнути зловживань.

“Ключове у цьому законопроекті – виконання обов’язку держави забезпечити кожному українцю по досягненню 18-річного віку стартовий капітал. Персональні рахунки у Фонді відкриватимуться відразу після отримання свідоцтва про народження дитини.  Це буде відбуватись автоматично”, – зазначила Перша віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Ініціатива з підтримки юного покоління запускається вперше в історії України.

www.me.gov.ua