Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.03.2024

Програму страхування суден Unity в морському коридорі розширили на сталь і руду

Цей крок дозволить збільшити можливості для експорту металургійної продукції.

У Мінекономіки підтвердили, що програму доступного страхування суден Unity, яку реалізують Marsh McLennan і Lloyd’s of London спільно з урядом України, розширено на усі невійськові вантажі.

Як зазначається, за програмою можна буде застрахувати не лише морські перевезення зерна та інших важливих продовольчих товарів, але й судна, що перевозять руду, сталь, а також контейнерні перевезення.

“Розширення страхування на всі невійськові вантажі, такі як контейнерні перевезення, залізна руда, сталь, є надзвичайно важливим для України, особливо з огляду на збільшення можливостей для експорту металургійної продукції, оскільки цей сектор сильно постраждав від повномасштабного вторгнення”, – зазначила перший віцепрем’єр-міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона нагадала, що у 2023 році порівняно з 2021-м виробництво сталі в Україні скоротилося в 3,4 раза, експорт металургійної продукції впав у в кілька разів.

“Також страхування суден може підтримати наші зусилля щодо збільшення обсягів експорту всіх несировинних продуктів, оскільки зміцнення переробної промисловості та розвиток несировинного експорту є пріоритетами уряду для посилення економічної стійкості”, – повідомила перший віцепрем’єр.

За словами Свириденко, зокрема завдяки інструменту Unity ставки страхування на комерційному ринку знизились вдвічі. Ставка у межах механізму наразі складає 0,75% для агропродукції.

До страхового інструменту Unity мають доступ усі міжнародні брокери, до яких можуть звернутися власники суден та вітчизняні експортери.

“Ми раді розширити державно-приватне партнерство з українським урядом. Рішення забезпечить експортерам нижчі премії для перевезення ширшого асортименту товарів чорноморськими торговельними шляхами та великі економічні вигоди для України”, – зазначив президент і головний виконавчий директор Marsh McLennan Джон Дойл.

Marsh, Lloyd’s і українські державні банки запустили початкову програму Unity у листопаді 2023 року. Вона пропонує страхування КАСКО та окремий захист і відшкодування (P&I) від воєнних ризиків за значно зниженими преміями порівняно зі стандартними ринковими цінами. Окрім зерна, механізм тепер забезпечує покриття для іншого українського експорту, включаючи руду, сталь, електрообладнання та корми для тварин.

Unity, зокрема, передбачає створення фонду компенсації першої частини збитків судновласникам і фрахтувальникам шляхом випуску державними українськими банками – Укрексімбанком і Укргазбанком – резервних акредитивів, підтверджених німецьким DZ Bank.

Андеррайтери Lloyd’s of London на чолі з Ascot та інші страхові компанії надають до 50 млн дол. США на страхування КАСКО та P&I від воєнних ризиків. Unity доступний для клієнтів усіх зареєстрованих брокерів Lloyd’s of London.

Нагадаємо, що лютому поточного року експорт українським морським коридором склав рекордні 8 млн тонн. Загалом з початку його роботи (у серпні 2023 року) майже 28 млн тонн вантажів отримали 42 країни, 19 млн тонн із них – зернові та олійні.

 

gmk.center