За попередніми підрахунками, промислове поголів’я свиней за час війни скоротилося на 10%. Ця цифра включає в себе не лише підприємства, які були зруйновані внаслідок бойових дій, а й ті, які знаходяться в окупаційних умовах і, відповідно, не можуть реалізовувати живець на внутрішній ринок.
Про це повідомляє пресслужба асоціації «Свинарі України» (АСУ) з посиланням на дані президентки асоціації Оксани Юрченко.
«Якби потенційні втрати поголів’я прогнозували в перші дні війни, цифри були б значно більшими. Адже впродовж перших тижнів галузь «стала». М’ясопереробні підприємства припинили забій та перестали закуповувати живець. Фермери роздавали м’ясо свиней, яких спромоглися забити на власних потужностях, населенню з довколишніх сіл», – зазначила Оксана Юрченко.
За її словами, багато хто припинив запліднювати свиноматок та почав евтаназувати молодняк, щоб скоротити обсяги виробництва в умовах війни. Проте впродовж місяця ситуація стабілізувалася. Оператори ринку, насамперед центрального і західного регіонів, повернулися до довоєнного ритму роботи. А окремі виробники навіть почали озвучувати наміри розвитку.
«У нинішній ситуації потенційні ризики скорочення поголів’я зводимо тільки до тих регіонів, де ведуться активні бойові дії: Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Якщо припустити, що все промислове поголів’я цих областей стане недоступним для внутрішнього ринку, його частка складе близько 20% від загального промислового поголів’я свиней у країні. Будемо сподіватися, що цей песимістичний сценарій залишиться лише припущенням ризиків і ніколи не справдиться!», – додала президентка АСУ.
Меншу пропозицію живця сьогодні компенсує більший обсяг імпорту. За перші п’ять місяців року в Україну завезли 22 тис. тонн свинини, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак позитивна динаміка ціни на живець в Україні свідчить, що попит є і імпорт не шкодить, а допомагає його забезпечити.
Нагадаємо, восени ціна на свинину може знизитися на чверть.
agrotimes.uа