Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.09.2021

Проєкт синхронізації енергосистем України та Європи має дуже добрі показники – Галущенко

Синхронізація української енергосистеми з європейською мережею ENTSO-E сприятиме енергетичній стабільності на континенті.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу після зустрічі P-TECC (Партнерство з Трансатлантичного енергетичного та кліматичного співробітництва) у Варшаві сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

“Наша синхронізація додасть енергосистемі Європи стійкості та стабільності”, – підкреслив Галущенко. За його словами, на зустрічі у Варшаві з цим твердженням погодилися як європейські, так і американські партнери, які висловили свою повну підтримку процесу синхронізації.

Міністр додав, що синхронізація означає не лише додаткові можливості для української енергосистеми, а й декарбонізацію, трансформацію з урахуванням міжнародних зобов’язань України у рамках Паризької угоди.

Галущенко зазначив, що вже отримано технічний проєкт синхронізації енергосистем України та Європи, який має “дуже добрі показники”. За його словами, після тестової роботи в наступному році, у 2023-му планується синхронізація Об’єднаної енергосистеми України (ОЕС) до ENTSO-E.

На зустрічі у Варшаві обговорювалося також питання загроз у контексті введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream 2. “Позиція України незмінна, ми її озвучили під час зустрічі: ми розглядаємо газопровід як російську зброю”, – підкреслив міністр.

За словами Галущенка, він поінформував міжнародних партнерів, що Україна бере до уваги ймовірність зупинки Росією транзиту газу через територію нашої країни та пов’язаних із цим загроз.

Окрім того, підсумував очільник Міненерго, з польськими колегами досягнуто домовленість про тісну роботу на рівні спеціалістів у контексті реалізації спільних проєктів на території України. Як відомо, польська компанія PGNiG хоче видобувати газ у Львівській області.

Нагадаємо, ENTSO-E – європейська мережа, що об’єднує 43 операторів системи передачі електроенергії у 36 країнах.

 

www.ukrinform.ua