Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.09.2019

Рада схвалила зміни у сфері ліцензування

На засіданні 13 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1060 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності». За проголосувало 282 депутати. Строки розгляду до другого читання скорочено на половину.

Про це пише Ліга.Закон.

Відповідним документом пропонуються зміни в наступних сферах.

1. Зупинення дії ліцензії

Пропонується запровадити нову санкцію за порушення у сфері ліцензування – зупинення дії ліцензії в повному обсязі або частково.

В пояснювальній записці йдеться про те, що зупинення дії ліцензії може бути більш ефективним заходом впливу, ніж анулювання ліцензії, оскільки його дія спрямована на недопущення вчинення ліцензіатом подальших порушень, має профілактичний характер та позбавляє ліцензіата права на провадження виду господарської діяльності лише протягом певного строку.

Відповідно передбачається також порядок відновлення дії ліцензії, що була зупинена, та порядок оскарження такого зупинення.

2. Анулювання ліцензій

Пропонується включення нових підстав для анулювання ліцензії:

– у випадку визнання недієздатним, обмеження в дієздатності, визнання безвісно відсутнім, оголошення померлим ліцензіата;

– наявності акту про не усунення ліцензіатом протягом строку зупинення дії ліцензії порушень, що були підставою для її зупинення.

Виключення підстави для анулювання у випадку несплати ліцензіатом за видачу ліцензії.

3. Залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду

Планується встановити нову підставу – наявність інформації про здійснення над суб’єктом господарювання контролю резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

4. Повторне подання заяви про отримання ліцензії

Проектом передбачається, що до заяви про отримання ліцензії додаються лише ті підтвердні документи, які стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви без розгляду, за умови, що попередньо подані документи, що знаходяться у ліцензійній справі, на цей момент зберегли свою актуальність.

5. Розширення ліцензійних умов

Пропонується встановити обов’язковість включення до ліцензійних умов положень щодо доступності місць провадження господарської діяльностідля маломобільних груп населення.

6. Розширення повноважень органів ліцензування

Планується зобов’язати Держказначейство надавати органам ліцензування доступ до інформації щодо внесення ліцензіатами плати за видачу ліцензій.

7. Оскарження дій органів ліцензування

Пропонується удосконалити процедуру оскарження дій органів до Експертно-апеляційної ради в частині визначення строку та порядку скасування органами ліцензування своїх рішень про анулювання ліцензії на підставі розпорядження ДРС.