Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.08.2020

Реалізація проектів ДПП у морських портах дозволить покращити стан галузі та залучити нові інвестиції для розвитку

Cпільно з європейськими партнерами Міністерство інфраструктури України продовжує здійснювати підготовку низки проектів на умовах державно-приватного партнерства (ДПП) у морських портах України. Мова йде про проекти з розвитку пасажирського комплексу Одеського порту, поромної переправи та першого і контейнерного терміналів порту “Чорноморськ”, а також Бердянського морського торговельного порту. Їх реалізація дозволить покращити загальний стан галузі та сприятиме залученню нових інвестицій для розвитку.

На цьому наголосив Владислав Криклій під час онлайн-зустрічі з представниками ЄБРР щодо подальших кроків із реалізації проектів державно-приватного партнерства (ДПП) сьогодні, 17 серпня.

“Ми впроваджуємо і готові надалі впроваджувати перспективні проекти державно-приватного партнерства у морських портах України, адже це не тільки нові інвестиції у розвиток портів та їх інфраструктуру, а й покращення та зростання всієї галузі. Вдячний нашим партнерам з ЄБРР за постійну підтримку та співпрацю. Попереду багато планів, будемо працювати далі”, – зазначив очільник Міністерства.

Разом з представниками ЄБРР Владислав Криклій обговорив можливість надання допомоги в розробці техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту на базі Бердянського морського торговельного порту та підготовки попереднього ТЕО щодо проекту розвитку пасажирського комплексу Одеського порту та інших потенційних проектів.

Крім цього, учасники обговорили реалізацію важливих проектів на умовах ДПП у сфері авіації, зокрема, продовження роботи над ТЕО аеропортів, а також можливість створення окремого аеропортового фонду для розвитку летовищ.

“Ми проаналізували існуючий міжнародний досвід зі створення аеропортових фондів. І для запуску цього проекту в Україні необхідна низка законодавчих змін, у тому числі, у Бюджетний та Повітряний кодекси. Ми вже звернулися до наших партнерів з ЄБРР з листом щодо підтримки у створенні такого фонду і вдячні за позитивний відгук та попередню згоду у залученні професійних консультантів для розробки необхідних змін”, – додав Владислав Криклій.

Також за ініціативи ЄБРР для аналізу інституційної спроможності Міністерства готувати та супроводжувати проекти концесій та ДПП, будуть залучені професійні консультанти Ankura, які проводитимуть аналіз поточних планів з їх підготовки та ролі кожного з учасників, організаційної та функціональної структури, розміру необхідних фінансових ресурсів тощо. У результаті такого дослідження будуть сформовані рекомендації для відомства, як найкраще організувати ефективну та швидку підготовку якісних проектів ДПП.

Участь в онлайн-зустрічі також взяли заступник Міністра інфраструктури України Олег Ющенко, заступник директора ЄБРР в Україні Марк Магалецький, директор напрямку

Формування політики та підготовка проектів щодо сталої інфраструктури, ЄБРР Метью Джордан-Танк, голова Проектного офісу з питань державно-приватного партнерства в інфраструктурі “SPILNO” Тарас Бойчук, фахівці та експерти галузі.

Джерело: Урядовий портал.