Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.06.2021

Регулятор збільшив граничні максимальні ціни на енергоринку

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), у середу збільшила максимальні граничні ціни на оптовому ринку електричної енергії “на добу вперед” (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР).

Для годин мінімального добового навантаження в енергосистемі (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 00:00) максимальна гранична ціна становитиме 1 243,71 грн/МВт-год, для годин максимального навантаження (c 7:00 до 23:00) – 2 655,99 грн/МВт-год.

“Ми йдемо шляхом лібералізації, щоб ринок отримував правильні цінові сигнали”, – сказав на засіданні НКРЕКП її голова Валерій Тарасюк.

Згідно з відповідною постановою комісії, гранична максимальна ціна електроенергії визначатиметься як похідна максимального значення із середніх оптових ринкових цін е/е у години мінімального або максимального навантаження за останні три календарні місяці до дати початку роботи РДВ і ВДР (березень-травень 2019) і фактичних місячних значень індексу цін виробників промислової продукції в межах України за липень 2019-травень 2021 року.

Регулятор ухвалив рішення “до моменту прийняття постанови НКРЕКП “Про затвердження Методики встановлення граничних цін на ринку “на добу вперед”, внутрішньодобовому ринку і балансувальному ринку та внесення змін до деяких постанов НКРЕКП”.

Згідно з обґрунтуванням комісії до ухваленого рішення, “задля забезпечення беззбиткової діяльності учасників ринку, зокрема виробників електричної енергії, зокрема з метою проведення ремонтної кампанії та забезпечення запасів вугілля в необхідних для проходження ОЗП 2021/2022 роках обсягах, виникає необхідність здійснити перегляд рівня цінових обмежень на РДВ і ВДР у торговельній зоні “ОЕС України” у бік збільшення”.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики в червні звернулося до НКРЕКП із проханням вжити низку заходів до врегулювання ситуації на ринку електроенергії. Зокрема, впровадити тимчасову заборону трейдерам та електропостачальникам подавати заявки на продаж електроенергії на ринку “на добу вперед” (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР), скасувати на період профіциту цінові обмеження на організованих сегментах ринку, а також тимчасово встановити мінімальну ціну на ВДР на рівні не нижче РДВ, на РДВ – не нижче собівартості НАЕК “Енергоатом”.

За даними НКРЕКП, ключовим фактором, що впливає на цінові індикатори на ринку, учасники переговорів вважають наявність системного профіциту пропозицій електричної енергії на ринку “на добу вперед”.

 

ua.interfax.com.ua