Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.10.2023

Річний експорт цукру досягнув 427 тис. тонн, хоча міг бути на третину більшим

Україна збільшила експорт цукру у вісім разів. Головний ринок збуту – країни ЄС.

Чому збільшився експорт цукру з України та чи вистачить його для внутрішнього споживання розповідає т.в.о Голови правління НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин для LIGA.net.

Український цукор закриває дефіцит солодкого в Європі. Річний експорт цукру зріс до 427 тис. тонн. Він міг бути на третину більшим, якби не зрозуміле блокування з боку Кабміну.

Найбільші постачання нашого цукру  – в Польщу, Болгарію, Угорщину. Саме ці країни блокують експорт з України зернових та олійних. Але цукор став винятком.

Солодка діра

З цукром в країнах ЄС проблема. Власні виробництва у Франції, Німеччині, Польщі не мають сировини через неврожай, що переслідує європейський буряк вже другий рік поспіль.

«Отже, загальний дефіцит цукру в країнах Євросоюзу на початок року складав 2 млн т», – каже Назар Михайловин, керівник Асоціації «Укрцукор».

Це дало шанс українським цукровикам. Потрібно було встигнути з постачаннями в Європу швидше, ніж це зроблять бразильці. Саме Бразилія доставляє на європейські переробні заводи цукрову тростину.

«До червня ми нарощували постачання цукру в Європу. Він досягнув 70 тис. тонн на місяць. Але в травні Кабмін ухвалив рішення заблокувати весь експорт цукру», – каже Назар Михайловин.

За його даними, найбільше цукру закупали Польща, Угорщина, Болгарія та Румунія.

Ціна заборони

Офіційно ніхто з уряду не називав рішення про “стоп цукор” як відповідь на ембарго на українське зерно, яке саме в травні ввела Польща, та надалі підтримали декілька сусідніх країн, найбільший ентузіазм з яких виявили Угорщина та Словаччина.

У Кабміні обґрунтовували заборону на експорт цукру як реакцію на аномальне нарощування експорту, який загрожував дефіцитом цукру на українському ринку.

Хоча цукровики кажуть, що наводили урядовцям прогноз. Згідно з ним, поточних запасів цукру (понад 500 000 тонн) вистачить з головою. А восени на країну чекає один з найкращих за останні роки врожаїв цукрового буряку.

Хай там як, але протягом трьох літніх місяців експорт цукру з України зупинився. Якщо виходити із середньомісячних постачань (50 тис. тонн), то загальний об’єм непроданого за кордон цукру становить близько 150 000 тонн. Скільки це в грошах?

За даними Офісу з розвитку підприємництва та експорту, загальний обсяг експорту цукру та солодощів за 8 місяців 2023 року становить $340 млн. З них на цукор припадає близько $300 млн. Таким чином, в обсягах недоотримана третина через блокування експорту коштує майже $100 млн.

Що далі

Поки перед цукровиками стояв шлагбаум, в сусідніх країнах почався цукровий рух. Румунія, в якій вже забули, що таке виробництво цукру, в серпні відновила роботу першого цукрового заводу – в Лудуші.

Радує те, що заборона на експорт цукру пом’якшена – з серпня Кабмін надає квоти, але не дає свободу дій експортерам.

«За квотами 20 тис. тонн цукру експортовані саме в Румунію», – каже Назар Михайловин.

За його прогнозами, врожай цього року забезпечить виробництво не менше ніж 1,7 млн тонн цукру. «Таких обсягів достатньо, щоб забезпечити потреби як внутрішнього споживання, так і перевищити показники експорту. Адже дефіцит цукру в ЄС все ще не закритий», – каже керівник «Укрцукру».

 

www.ukrsugar.com