Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.08.2023

Різке падіння попиту на мед змушує бджолярів згортати діяльність

Попит на мед з початку великої війни різко впав, що змусило багатьох бджолярів взагалі піти з цього бізнесу. Про це розповів заступник голови асоціації «Бджолярі Буковини» Іван Філіпчук, пише informator.ua.

Також за останній рік помітно зросли витрати пасічників.

«Головним чином — через подорожчання палива. Щоб було багато меду, вулики потрібно постійно перевозити на нові місця, а це десятки кілометрів, які чи не щодня накручують пасічники. Плюс — удвічі за останній рік подорожчала тара. Банка рік тому коштувала 12 гривень, зараз — 27», — розповів пасічник.

При цьому відпускні ціни на дрібному гурті більшість пасічників підвищили не надто суттєво. Наприклад, торік літр акацієвого меду продавали по 330, цього року — по 390 гривень. Тобто основне подорожчання йде у роздрібі.

За словами Івана Філіпчука, багато посередників, які скуповують мед великими партіями, а потім його перепродають, і зовсім пропонують пасічникам просто смішні ціни — 50 гривень за кілограм, що нижче за собівартість.

Занижені закупівельні цінники сильно б’ють по галузі.

«У нас закрилося 12 пасік, а це близько 4 тисяч вуликів. Деякі власники пішли на фронт, хтось поїхав до Європи, хтось просто збанкрутував. Окрім низьких цін на мед, є ще одна проблема. Багато пасічників традиційно торгували не лише медом, а й так званими бджолопакетами — бджолиними сім’ями. Їх купували ті, хто цікавиться швидким бізнесом під сезон: купує навесні бджіл, возить вулики полями, качає мед, заробляє, а восени згортає бізнес. Бджолярі розраховували, що зможуть реалізовувати бджолині сім’ї по 1,5 тисячі, а змогли продати їх не дорожче за тисячу. Є господарства, в яких на продаж готувалося по кілька тисяч бджолопакетів, порахуйте, які там збитки», — додав Іван Філіпчук.

Бджоли знецінилися через те, що цього року стало набагато менше, ніж зазвичай, пасічників-любителів, тих, хто займався цим бізнесом лише під сезон.

Більш-менш стабільна ситуація у тих, хто експортує мед до Європи. Україна має невелику, але стабільну квоту на безмитне постачання меду до Європи. Водночас там є свої нюанси — необхідно проходити сувору сертифікацію за європейськими стандартами. Також європейці вимагають, щоб поля, на яких «працюють» бджоли, не були піддані обробці пестицидами.

Всі ці проблеми — і внутрішні, і зовнішні — вганяють бджільництво у системну кризу.

«Не зрозуміло, які у нас перспективи. Все йде до того, що меду в Україні вироблятиметься дедалі менше», — підсумував бджоляр.

 

kurkul.com