Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.10.2022

Рибне господарство країни на порозі істотних змін

Про це та інше йшлося під час засідання колегії Держрибагентства, яке відбулося 27 жовтня 2022 року за участі керівництва Мінагрополітики та керівників терорганів Держрибагентства.

«Реформу галузі рибного господарства вже розпочато – це факт. Також беззаперечним є те, що протягом останнього часу істотних змін для покращення стану рибної галузі взагалі не відбувалося, як у законодавчому полі, так і у практичній площині. Водночас ми всі чітко розуміємо, що будь-яка реформа – це річ не популярна, але необхідна. Два закони, які націлені на зміну архаїчних методів управління рибною галуззю, вже у Верховній Раді України, на черзі інші нормативно-правові акти, котрі змінюють підходи до організаційних процесів, які стримують розвиток. Наразі ми знаходимося під особливим прицілом, як з боку громадськості, так і з боку самих рибалок. Суспільство від нас очікує результативних змін, тож ми разом маємо їх забезпечити. Старі методи до нової системи управління не повинні перейти, їх час вичерпано», – зазначив під час засідання заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Аналіз рибоохоронної роботи територіальних органів Держрибагентства за 9 місяців 2022 року демонструє наявність проблем, як таких, що пов’язані з повномасштабною війною в країні, так і проблем, які роками накопичувалися. Значні акваторії водойм наразі заміновані. Це унеможливлює ведення повноцінної рибогосподарської діяльності, у тому числі через заборону навігації риболовних суден та вилову водних біоресурсів у південно-східному регіоні. Відповідно на 33 % зменшилась кількість проведених рибоохоронних рейдів, на 40 % – кількість викритих порушень, на 61 % – кількість порушників, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за незаконне придбання та реалізацію водних біоресурсів, на 61 % – кількість виявлених порушень користувачами водних біоресурсів. Також, відповідно на 65 % зменшилася сума накладених штрафів за порушення правил рибальства, але спостерігається збільшення на 10 % кількості стягнених штрафів, які були накладені у 2022 році. Водночас вилучено: 46,8 тонн незаконно добутих водних біоресурсів, 3691 знаряддя лову, 6841 знаряддя лову, власник яких не встановлений, затримано 640 транспортних засобів.

«Військові дії, безумовно, вплинули на діяльність галузі рибного господарства, як й на інші галузі економіки, але збавляти темпи до закінчення війни ми не маємо права. Кожен з нас має робити кроки для перемоги нашої країни над загарбниками. Апарат Держрибагенства разом з Мінагрополітики активно працює над зміною застарівшого законодавства, яке із сучасними реаліями вже давно не корелюється. Від рибоохоронних патрулів, як практиків, які щоденно працюють «на воді» ми очікуємо пропозицій для подальших концептуальних змін у рибній галузі. Тільки спільними діями ми зможемо змінити стабільний стан «погано» на стан «сталий розвиток». Професійний та проактивний підхід командної роботи неодмінно дасть позитивний результат», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок, .

Під час засідання колегії розглядалися проблемні питання діяльності суб’єктів господарювання в режимі СТРГ, зокрема: зменшення показників зариблення водойм відповідно до показників вилову водних біоресурсів; необхідності цифровізації звітності у сфері аквакультури; посилення претензійно-позовної роботи та інших заходів у частині стягнення розрахованих збитків, завданих рибному господарству; оптимізації діяльності наукових установ Держрибагентства; необхідності оформлення права користування земельними ділянками; впровадження заходів з енергоефективності; посилення фінансової та бюджетної дисципліни; продовження реалізації державної політики у сфері меліорації земель; виконання Антикорупційної програми Держрибагентства на 2021-2023 роки; протидію колабораціонізму тощо.

рибне господарство країни на порозі істотних змін

рибне господарство країни на порозі істотних змін

рибне господарство країни на порозі істотних змін

 

minagro.gov.ua