Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.02.2019

Ринок карбаміду в стані очікування

У 2018 році Україна продовжувала втрачати позиції постачальника карбаміду на зовнішніх ринках. За даними видання “Хім­Кур’єр”, протягом 2018 року експорт добрива становив близько 217 тис. тонн, що на 55% менше, ніж в 2017­му.

«Внаслідок тривалого простою значно скоротився експорт карбаміду виробництва “Дніпроазоту” – до 95 тис. тонн, що на 72% нижче за показник 2017 року. Також скоротилися відвантаження на зовнішні ринки карбаміду виробництва ОПЗ. У порту Южний експортні потоки міжнародних трейдерів аміаку протягом грудня оцінювалися аналітиками у 230 тис. тонн, з поставками товару переважно до Марокко, Індії та країн Північно­Західної Європи», – зазначає керівник відділу досліджень ринків хімічної промисловості та фармацевтичної сировини «Держзовнішінформу» Марина Григораш.

А ось для імпортерів, ключовою неприємною ознакою грудня стало блокування поставок міндобрив до України на митному кордоні незалежно від країни походження товару. За словами заступника голови “Всеукраїнської Аграрної Ради” Михайла Соколова, блокування імпорту добрив на українських митницях почалося 7 грудня 2018 року на підставі листа ДФС на адресу її територіальних органів, в якому йшлося про посилення боротьби з контрабандою з Російської Федерації.

Однак на практиці під посилений контроль потрапили добрива з усіх джерел постачання. «За інформацією гравців ринку, митниками блокувалися поставки як на залізничних кордонах, так і в портах Чорного моря. Імпортери вбачають у даних діях ДФС лобіювання інтересів групи компаній Ostchem, однак ключовим питанням для імпортерів та аграріїв залишається подальший вплив даної ситуації на ціни. Їхнє зростання найближчим часом досить очікуване», – наголошує експерт Марина Григораш.

Також, новиною грудня стало рішення Кабінету Міністрів України щодо подовження дії двох постанов, які передбачають обмеження імпорту продукції походженням із Росії, до 31 грудня 2019 року, зокрема щодо імпорту вапняково­аміачної селітри, добрива аміачно­нітратного, сульфату амонію, калію хлористого. Рішення було ухвалено 18 грудня 2018­го строком на один рік із можливістю його подовження.

«З початку грудня вартість аміаку в усіх світових регіонах значно знизилась. Постачальники на тлі перенасичення пропозиції на ринку були зацікавлені у збуті великих партій аміаку, а споживачі в свою чергу наполягали на зниженні цін на продукт. Товар був доступний для придбання на вільному ринку в низці країн­постачальників, водночас його вартість протягом останнього місяця знизилась на 10­15%», – розповідає експерт ДЗІ.

Загалом вартість аміаку в усьому світі продовжує зменшуватися, з огляду на прогнозоване зниження цін в порту Тампа на 30­40 USD/т, що також спричинить тиск на вартість аміаку в інших світових регіонах. Але зростання купівельної активності до кінця першої половини січня 2019 року не передбачалося.

«На ринку карбаміду протягом грудня також спостерігалося різке зниження котирувань, зокрема під час продажу товару до Бразилії, Ефіопії, Бангладеш у рамках тендерів та довгострокових контрактів.  Під кінець року активність на ключових ринках збуту залишалася низькою, таким чином цінове дно для карбаміду, вочевидь, ще не досягнуто. – наголошує Марина Григораш. – Проте у I кварталі 2019 року може спостерігатися незначна позитивна цінова динаміка за рахунок підготовки до весняного сезону імпортерів у Європі та Північній Америці, проведення заключного тендера в Індії, а також зменшення обсягів експорту з Китаю в умовах активних поставок карбаміду на внутрішній ринок».

 

БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ ЗНАХОДТЕ НА СТОРІНКАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО БЮЛЕТНЯ “Огляд цін українського та світового товарних ринків”, №1, СІЧЕНЬ 2019