Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.06.2022

Сезон продажу малини розпочався з низьких цін — 50-70 грн/кг

Цього тижня в Україні стартував сезон масової реалізації малини з місцевих господарств. Повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Перші партії ягоди з південних регіонів з’явилися на ринку понад тиждень тому, проте ціни на них були надто високими.

«На сьогодні до збирання малини приступили господарства практичних у всіх регіонах країни, що дозволило збільшити пропозицію даної ягоди на ринку і знизити відпускні ціни в даному сегменті», — розповіли аналітики.

Зокрема, на сьогодні гуртова ціна на малину в центральних, східних та неокупованих південних областях коливається в межах від 50 до 70 грн/кг ($1,71-2,39/кг).

Нагадаємо, у 2021 р. перші гуртові партії малини реалізовували за ціною 140-200 грн/кг.

Водночас у 2020 р. середня дрібногуртова ціна на українську малину в південних регіонах країни на старті сезону складала 230-260 грн/кг.

Таку цінову різницю аналітики ринку пояснюють досить раннім початком сезону малини, а також сприятливими погодними умовами цієї весни. Старт масового сезону в західних і північних регіонах України поки не розпочався, а ціни на дрібні партії малини можуть бути в рази вищими, ніж у південніших областях.

«Ще одним фактором таких низьких цін у поточному сезоні стали проблеми з каналами реалізації, через блокаду морських портів сьогодні практично немає можливості вивозити заморожену ягоду на експорт. Але, при цьому гуртові та роздрібні ціни на малину можуть відрізнятись у 2 рази. Також важливу роль у різниці гуртових та роздрібних цін відіграло стрімке подорожчання пального, що в наслідку призвело до значного збільшення витрат на логістику», — пояснили аналітики.

 

kurkul.com