Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.07.2020

Штрафи за забруднення українських земель збільшать у сотні раз

В Україні у сотні раз збільшать штрафи за псування, забруднення і засмічення сільськогосподарських та інших земель.

Про це йдеться у прийнятому 21 липня Верховною Радою за основу законопроекті № 2207-1 д «Про управління відходами».

Документ також передбачає у десятки, а то і в сотні разів підвищення штрафів за порушення вимог управління відходами під час їх збору, перевезення та обробки; порушення правил ведення обліку відходів, неподання або подання звітної інформації про управління відходами з порушенням строків; приховування, спотворення або відмова від надання повної та достовірної інформації за запитами посадових осіб та зверненнями громадян та їх об’єднань з управління відходами; порушення правил передачі відходів; порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з обробки відходів; викидання сміття з вікон поїздів, автомобілів і за борт катерів.

Законопроект також запроваджує принцип «забруднювач платить» – тобто витрати на запобігання утворення відходів, їх збір, перевезення і обробку, включаючи витрати на утримання об’єктів інфраструктури з управління відходами, покриваються власниками відходів і тими, хто їх продукує.

До останніх віднесено фіз -, юрособи та ФОП, які утворюють відходи або відповідно до Закону володіють, користуються та розпоряджаються відходами.

У побутові відходи включені змішані та/або окремо зібрані відходи домогосподарств, включаючи відходи паперу, картону, скла, пластику, деревини, текстилю, упаковки, біовідходи, металобрухт, відходи електричного та електронного обладнання, відходи батарей і акумуляторів, медичні та небезпечні відходи у складі побутових, великогабаритні та ремонтні відходи, змішані та/або окремо зібрані відходи з інших джерел у разі, якщо ці відходи подібні за своїм складом з відходами домогосподарств.

Читайте також: Рада схвалила законопроект про удосконалення системи керування відходами

У побутові відходи не включаються відходи промисловості, сільського та лісового господарства, рибальства та аквакультури, резервуарів для септиків, стічні води та відходи їх обробки, включаючи осад стічних вод, транспортні засоби, у яких закінчився термін експлуатації, відходи будівництва та знесення.

Запроваджується нова комунальна послуга управління відходами.

Плата за послугу визначається на основі тарифу на послугу з управління побутовими відходами та норм надання послуги.

До складу тарифу включаються тарифи на послуги зі збору, вивезення, відновлення та видалення побутових відходів; витрати виконавця послуги з управління побутовими відходами, які необхідні для забезпечення належного надання цієї послуги; тарифи на послуги зі збору, вивезення, відновлення, видалення відходів визначаються та встановлюються окремо за видами побутових відходів (змішані, великогабаритні та ремонтні, біовідходи та відходи зелених насаджень, інші специфічні види побутових відходів, роздільний збір яких передбачений регіональними та місцевими планами управління відходами).

З 1 січня 2025 року забороняється експлуатація полігонів відходів без оснащення системами захисту грунтових вод, знешкодження біогазу і фільтрату, системами контролю викидів в атмосферу і забруднення грунтів і підземних вод, системами моніторингу стану навколишнього середовища.

Виняток передбачено для суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, які виконують план приведення місця поховання у відповідність до вимог законодавства за графіком, встановленим у дозволі.