Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.08.2022

Сільгосппідприємства дедалі частіше роблять ставку на нішеві культури

У нинішніх умовах, коли українські сілгосппідприємства зіткнулися з проблемами реалізації своєї продукції (це і питання цін, і логістичні проблеми), вони дедалі частіше звертають увагу на вирощування нішевих культур як варіант формування доданої вартості продукції.

Як розповів засновник ТОВ «Нормагро» Вадим Новіцький (Житомирська обл.) в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer, до викликів-2023 у компанії готуються заздалегідь – посіяли гречку на насіння.

«Щодо структури посівів на наступний рік, то будемо ухвалювати рішення, виходячи з макроекономічної ситуації. Якщо проблему з блокуванням портів урешті владнають, тоді структура ярих посівів буде такою, як і раніше: кукурудза, соя, соняшник. В іншому разі на 2023 рік оберемо стратегію виживання, а саме: вирощуватимемо нішеві культури – гірчицю, гречку, просо, люпин», – зазначив Вадим Новіцький.

До прикладу, цьогорічні експортні ціни на просо – 7-7,5 тис. грн. За словами аграрія, це прийнятна ціна, адже витрати на вирощування незначні, просу достатньо 20-30 кг/га азоту в діючій речовині, не потрібна значна кількість засобів захисту: однієї обробки гербіцидом достатньо, також у сівозміні просо покращує якість ґрунту.

Розширити перелік нішевих культур мають намір і в компанії Biligrain на Хмельниччині. Тут разом із традиційними озимими та ярими культурами вирощують нішеві, як-от, мак, квасолю, розторопшу, що формують додану вартість, порівнюючи з класичними культурами.

«Надалі вбачаємо перспективу в нішевих культурах, ринкова вартість яких вища за традиційні зернові», – зауважив комерційний директор компанії Володимир Мозгов.

У компанії, зокрема, планують вирощувати кольорову пшеницю та голозерний ячмінь.

 

agrotimes.ua