Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.01.2020

Сільське господарство, електронна комерція та енергетика в Давосі

23 – 24 січня міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов та заступник міністра – торговий представник України Тарас Качка взяли участь у заходах СОТ у рамках Всесвітнього економічного форуму в м. Давос (Швейцарська Конфедерація).

23 січня відбулось 41-ше засіданні міністрів країн – членів Кернської групи, присвячене питанню досягнення прогресу в поточних переговорах СОТ щодо сільського господарства. Вперше Україна взяла участь у засіданні  у статусі спостерігача у Кернській групі.

Довідково. Кернська група об’єднує 19 провідних країн – експортерів сільськогосподарської продукції, на які припадає понад 25% світового аграрного експорту та які виступають за лібералізацію торгівлі в переговорах поточного (Дохійського) раунду в частині питань, що стосуються сільського господарства.

Члени Групи підтвердили свою відданість фундаментальним реформам, спрямованим на створення рівних умов на світових ринках для торгівлі сільськогосподарською продукцією, а також висловили  готовність бути драйверами в переговорах щодо сільського господарства під час конференції міністрів СОТ (червень 2020 року, м. Нур-Султан, Казахстан).

Україна, яка є експортером сільськогосподарської продукції, з огляду на спільність інтересів стосовно необхідності перегляду поточних правил міжнародної торгівлі та подальшої її лібералізації шляхом зниження торговельних бар’єрів, підтримує ініціативи Кернської групи.

«Вирішення проблем в торгівлі сільськогосподарською продукцією – ключ до подолання кризи СОТ. Ми поділяємо позицію держав-учасниць Кернської групи і раді, що члени групи підтвердили наш статус спостерігача», – сказав Тимофій Милованов у своєму зверненні до учасників засідання.

Він також наголосив, що зменшення обсягу шкідливих для торгівлі субсидій – в інтересах України, тож наша країна приєднується до зусиль Кернської групи в просуванні цього питання у порядку денному СОТ.

Довідково. При вступі до СОТ Україна зобов’язалась не використовувати експортні субсидії та спеціальні захисні заходи, суттєво обмежила внутрішню підтримку у сільському господарстві, взявши зобов’язання щодо de minimis на рівні розвинених країн – 5% та на сьогодні має одну з найнижчих середньоарифметичних зв’язаних ставок ввізного мита на сільськогосподарські товари серед членів СОТ (11,1%).

За результатами зустрічі було схвалено заяву Групи, в якій привернуто увагу до стрімкого зростання на глобальному рівні внутрішньої підтримки, яка спотворює торгівлю, та запропоновано започаткувати переговори з метою укладення багатосторонньої домовленості щодо обмеження та подальшого зменшення принаймні наполовину до 2030 року поточної суми глобальної внутрішньої підтримки сільського господарства, що спотворює торгівлю та виробництво.

24 січня відбулась зустріч міністрів країн-співавторів Спільної заяви з питань електронної комерції. У заході разом з міністром Тимофієм Миловановим та заступником міністра – торговим представником Тарасом Качкою взяли участь Генеральний директор СОТ Р. Азеведо, міністри країн-співголів Спільної ініціативи з електронної комерції: Міністр фінансів Австралії М. Корман, Міністр закордонних справ Японії К. Вакамія, Міністр звʼязку й інформації та з питань кібербезпеки Сінгапуру С. Ісваран, Європейський комісар Ф. Гоган, Постійний представник США при СОТ Д. Шіа, а також міністри інших країн, що досягли значних успіхів у розвитку транскордонної електронної комерції.

Довідково. Наразі учасниками Спільної ініціативи з електронної комерції є понад 80 членів СОТ, на яких припадає більше ніж 90 % глобальної торгівлі.

Під час заходу значну увагу було приділено питанню необхідності надання додаткового імпульсу переговорам з метою розкриття потенціалу електронної комерції для всіх членів СОТ.

«Угода – це шанс спрямувати СОТ на питання майбутнього. Україна є одним з лідерів переговорів та докладе усіх зусиль аби за три раунди переговорів до міністерської конференції в Нурсултані досягти найбільшого прогресу», – заявив Тимофій Милованов.

Україна закликала співавторів зосередитися на подальшому наближенню пропозицій до тексту майбутньої Угоди з питань електронної комерції та долучатися до двосторонніх консультацій та роботи в малих групах з окремих питань.

У рамках згаданої зустрічі представники Мінекономіки позитивно відзначили прогрес, досягнутий учасниками ініціативи за 2019 рік, й активну участь країн-членів з різним рівнем економічного розвитку. Також було підтверджено готовність України і надалі продовжувати інтенсивну роботу з питань електронної комерції як у рамках Спільної ініціативи, так й інших органів та комітетів СОТ.

Крім того, представники Мінекономіки взяли участь у круглому столі “Європейська зелена угода – який внесок може зробити енергетичний сектор України?”.

Під час круглого столу українськими та європейськими експертами було обговорено положення і особливості Європейської зеленої угоди, необхідні фінансові витрати на декарбонізацію, зв’язок економічної ефективності з відновлювальною енергетикою, джерела інвестицій у декарбонізацію, проблеми “зеленого” енергетичного переходу України.

Довідково. Європейська зелена угода була ухвалена Єврокомісією 11 грудня 2019 року. Вона передбачає поступовий перехід ЄС до “вуглецевої нейтральності” до 2050 року. З цією метою планується розробити і впровадити ряд реформ у галузі транспорту, сільського господарства, машинобудування, управління природними ресурсами, бюджетній та фінансовій сферах та інших.

Джерело: Мінекономіки.