Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.02.2021

Скоро українці зможуть змінювати місце реєстрації онлайн

Зареєструвати місце проживання дитини віком до 14 років без черг та документів, повністю онлайн на порталі Дія можна вже сьогодні в Харкові. Скоро можливість скористатися послугою отримають жителі й інших великих міст. У квітні у пілотних регіонах запуститься послуга зі зміни місця реєстрації онлайн для дорослих.

Про це розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі програми Факти на ICTV.

У жовтні Харків став першим містом України, де батьки можуть зареєструвати місце проживання дітей до 14 років онлайн, зокрема і з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Одним з перших послугу протестував Олег Дробот — тодішній CDTO Харкова — заступник міського голови з питань цифрової трансформації. На сьогодні послугу отримали вже сотні харківських сімей.

Щоб скористатися онлайн-послугою, необхідно зареєструватися чи авторизуватися на порталі Дія, заповнити заяву та підписати її КЕП. Процес отримання послуги на порталі займає 5 хвилин.

Зараз Міністерство цифрової трансформації працює над впровадженням ще однієї послуги — реєстрації або зміни місця реєстрації онлайн для дорослих. Сьогодні це найпопулярніша в Україні державна послуга — сотні тисяч українців щотижня проходять цю процедуру офлайн. Через складність взаємодії реєстрів та тисяч місцевих баз даних послугу багато років не могли оцифрувати. Вже в квітні змінити місце реєстрації можна буде у кілька кліків у застосунку або на порталі Дія.

“Це дуже складний процес і Мінцифри проводить масштабну роботу, щоб змінити філософію інституту прописки в Україні. Ми вносимо зміни до понад 20 різних Законів України та Кодексів, щоб спростити життя кожного українця”, – розповів Михайло Федоров.

Власник квартири зможе автоматично прописатися, заповнивши заяву на порталі або у застосунку Дія. В іншому випадку для зміни місця реєстрації потрібно отримати підтвердження від власника — спеціальний лінк приходитиме на електронну пошту або у застосунок.

Для експериментального проекту потрібен буде тільки ID-паспорт. Після прийняття відповідного закону послуга стане доступною і для власників паспорта-книжечки.

Прописка онлайн — спільна ініціатива Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби та Міністерства оборони. Реалізовуємо за підтримки проекту SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance та Програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Джерело: Урядовий портал.