Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.05.2021

Socar запропонує газові «терми» з липня

Компанія Socar New Enegry, майбутній оператор постачань ресурсів «Роснафти» в Україну, почала предметні перемовини про співпрацю з українськими імпортерами СВГ.

Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Протягом 18-19 травня в київському офісі компанії «Сокар-Україна» було проведено зустрічі з провідними операторами, зокрема з «Надєждою», WOG, OKKO, «БРСМ», «Авантаж-7», KLO.

Планується, що перший обсяг pf TERM-контрактами компанія зможе запропонувати з липня 2021 р. У трейдерських колах циркулює інформація про те, що премія за контрактом може скласти $25/т до середньомісячного значення котирування Argus daf Brest.

За словами учасників зустрічей, Socar New Enegry анонсував конкретику в частині диференціала за TERM-контрактами на наступному тижні.

«Зрозуміло, що їм хочеться якомога дорожче, та, з іншого боку, є відчуття, що вони розуміють, що треба говорити про зниження на 1-2 долари, а не підвищення диференціала», – каже один із відвідувачів офісу «Сокара», який побажав залишитися невідомим.

Нагадаємо, що премія за TERM-контрактами з Proton Energy в 2021 р. становила $16,8/т.

Поки Socar New Enegry пропонує спотові партії автогазу «Роснафти» в травні й червні з премією $40/т до середньомісячного daf Brest. Таку ціну українські трейдери вважають адекватною, оскільки спред між котируваннями daf Brest і daf Ukraine, на яку орієнтуються довгі контракти ТШО і «Лукойлу», за 20 днів травня склав $74.

«З урахуванням мита вийде приблизно +$50, і це вигідніше, ніж будь-якої ресурс із Росії, Білорусі чи Казахстану. Інша справа, що цей газ нікому зараз не потрібний. Черга за ним явно не вишикується. Можливо, ближче до середини червня ситуація зміниться», – зазначив у розмові з enkorr один із учасників закритих зустрічей із Socar New Enegry.

Опитані співрозмовники відзначають, що Socar New Enegry акцентує на готовності розпочати відвантаження СВГ в кінці травня, хоча оператори вважають таку ймовірність вкрай низькою. Так, на 20 число в травневих планах «Російських залізниць» заявок із заводів «Роснафти» в Україну немає.

«Це не відбувається так швидко. У кращому разі перші обсяги поїдуть у першій декаді червня», – вважає один із опитаних трейдерів.

Раніше enkorr повідомляв, що SOCAR стала експортним оператором нафтопродуктів «Роснафти» в Україну й підписала відповідний контракт. Згідно з наявною інформацією, курирувати продаж і спілкування з українськими контрагентами буде швейцарський офіс Socar Trading. Тим часом, не виключено і роль українського офісу компанії в розподілі й продажу обсягів.

enkorr.ua