Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.02.2024

Сольський: Збільшення загальних посівних площ цьогоріч точно не буде

У Міністерстві аграрної політики та продовольства сподіваються, що посівні площі в Україні навесні 2024 року будуть на рівні минулого року. Однак в міністерстві не виключають їх певного скорочення за негативного сценарію.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Reuters.

«Я не очікую якихось кардинальних змін щодо посівних площ. Якщо посівні площі і зменшаться, то це буде дуже незначне зменшення», — сказав Сольський.

Під врожай 2023 року українські аграрії засіяли 12,75 млн га ярих культур. З них 4 млн га кукурудзи, 5,3 млн га соняшнику та 1,78 млн га сої.

За словами міністра, через погані погодні умови минулої осені було посіяно менше озимої пшениці — 4,2 млн га проти 4,4 млн га у 2022 році.

«Збільшення загальних посівних площ (цьогоріч — прим. ред.) точно не буде. Я допускаю їх скорочення, і відразу виникає питання: що тоді сіяти? У нас є тільки три варіанти — соняшник, соя і кукурудза», — зазначив Сольський.

Він зауважив, що аграрії намагатимуться збільшити посівні площі під сою, але серйозною перешкодою може стати брак якісного насіння. На думку Сольського, відносно низькі ціни на насіння соняшнику та обов’язкова сівозміна перешкоджатимуть збільшенню посівних площ під цією культурою.

Міністр додав, що озима пшениця поки що пережила зиму без серйозних пошкоджень, але про якість майбутнього врожаю говорити зарано. Нестача коштів в аграріїв, спричинена війною та труднощами з експортом, змусила їх економити і використовувати насіння пшениці нижчої якості.

 

latifundist.com