Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.07.2023

Спека у США та дощі в Європі та Україні впливатимуть на ринки зерна найближчими днями

Трейдерів дуже турбує спекотна погода, що панувала цього тижня в регіонах вирощування кукурудзи, сої та ярої пшениці у США, але прогнози опадів та зниження температур в найближчі 7-10 днів поки утримують ціни від спекулятивного зростання.

На Середньому Заході США ще 2-3 дні зберігатиметься спека у 35-37оС, яка негативно вплине на налив сої та кукурудзи, але вже наступного тижня розсіяні опади знизять температури до 28-30 оС та стрес для рослин. З середини тижня очікуються зливи, які будуть дуже важливими для кукурудзи в період запилення та наливу.

На Південних та Центральних рівнинах протягом тижня зберігатиметься спека у 35-37 оС, яка посилить посушливі явища в окремих районах. Але й там наступного тижня пройдуть розсіяні дощі. Опади в північних районах, що страждали від посухи, зменшать вплив спеки та поповнять запаси вологи. Але стрес для посівів ярої пшениці та сої залишиться, що може знизити потенціал урожаю.

В окремі райони канадських прерій холодний фронт днями принесе опади. Південь провінцій Альберта та Саскачеван страждає від посухи, але після вихідних і там пройдуть дощі, які покращать запаси вологи на посівах пшениці та каноли, що знаходяться у стадії наливу.

З півночі на південь Європи протягом 10 днів рухатиметься великий циклон, який зменшить спеку на півдні та покращить перспективи урожаю пізніх культур, хоча й затримає збирання пшениці, ячменю та ріпаку.

У Чорноморському регіоні, особливо в Україні, наступного тижня очікуються короткочасні дощі та змінні температури, сприятливі для вирощування кукурудзи та соняшника. Але на заході та в центрі України зливи під час збирання пшениці погіршили якість зерна, тому частка продовольчої пшениці скоротиться до 10-30% у порівнянні з 60-70% в останні роки. Варто зазначити, що урожайність пшениці та ріпаку вища, ніж торік.

Збирання кукурудзи в Бразилії та Аргентині затримується, що грає на руку експортерам з України та США. За даними агенції Conab, станом на 22 липня кукурудза другого урожаю в Бразилії зібрана на 48% площ (60% торік) через відсутність вільних ємкостей для зберігання зерна в деяких регіонах внаслідок надто повільного відвантаження сої.

За даними біржі BAGE, а Аргентині кукурудза зібрана на 68,4% площ (лише +2,3% за тиждень) через тривалі дощі.

 

graintrade.com.ua