Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.12.2021

Стало відомо, що буде з цінами на цибулю в Україні

Ціни на ріпчасту цибулю цього року втричі перевищують показники минулого року. Натомість експерти прогнозують, що стримати ціни від подальшого росту реально. Про це йдеться в повідомленні EastFruit.

“Початок осені цього року дійсно приніс виробникам ріпчастої цибулі в Україні рекордну стартову ціну як мінімум за останні п’ять-шість років! Тим не менш, далі вона зростала дуже повільно, і поточна цінова стеля на цю продукцію в країні становить $0,37/кг – це саме той рівень, після якого на український ринок починає заходити продукція з Казахстану”, — пояснив ситуацію Євген Кузін

З кінця літа на українському ринку почали ходити чутки про високу ймовірність повторення сезону 2018-2019 років, коли з осені до середини весни ціна на ріпчасту цибулю в Україні стрибнула більш ніж уп’ятеро.

“За нашими оцінками, ситуація на українському ринку точно не розвиватиметься аналогічно до сезону-2018/19. По-перше, за даними проекту Fruit-Inform.com, виробництво цибулі ріпчастої в Україні цього року, хоч і буде одним із низьких за останні кілька років, але все ж таки перевищить показник 2018 р. По-друге, кон’юнктура ринку в сусідніх країнах Тепер зовсім інша: наприклад, у Центральній Азії виробництво цибулі ріпчастої не таке вже й високе, тоді як у ЄС урожай буде рекордним. По-третє, якщо якість зібраного врожаю в Україні дозволить успішно зберегти всі закладені обсяги до весни, не варто виключати і ймовірність різкого зростання пропозиції продукції після масового відкриття сховищ”, — додав Кузін.

Зараз в Україні присутні лише дрібні партії ріпчастої цибулі з Казахстану, але їх наявність вже обмежує зростання цін на місцеву продукцію.

Головною відмінністю цього сезону цибулі ріпчастої в Україні від ситуації в 2018/19, за словами експерта, може стати зміщення активності українського імпорту зі сходу на захід.

“У 2021 р. виробництво цибулі ріпчастої в ЄС, за даними наших колег з AMI, буде найвищим як мінімум з 2015 р., що, наприклад, підтверджується поточним трирічним мінімумом цін у Німеччині. Надлишок продукції, вирощеної виробниками в ЄС, потрібно буде кудись експортувати, і Україна може стати для них непоганим варіантом, тому що не вимагатиме морської логістики, що подорожчала, для поставок”, — пояснив експерт.

Таким чином, ситуація на українському ринку у другій половині сезону може вже почати залежати саме від рівня цін на цибулю в ЄС, за умови, що пропозиція місцевої продукції сильно скоротиться.

 

agronews.ua