Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2021

Стефанішина розповіла, як Україна розраховує вирішити питання польських дозволів на перевезення

Україна очікує відповіді на своє звернення до Єврокомісії щодо вирішення суперечки із Польщею по дозволах на автоперевезення, а в разі її відсутності готова звертатися до міжнародного арбітражу в рамках Угоди про асоціацію.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на онлайн-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Стефанішина зауважила, що у питанні лібералізації транзиту української продукції через вітчизняних перевізників на ринок ЄС немає жодної політичної складової. Водночас вона констатувала, що для України це є очевидним бар’єром у торгівлі, а обмеження кількості дозволів на автоперевезення абсолютно не відповідає Угоді про асоціацію, яка передбачає функціонування зони вільної торгівлі.

«На жаль, у двосторонньому діалозі на різних рівнях на даному етапі не вдалося врегулювати це питання. Тому ми звернулися до Європейської комісії. Таке звернення у ході саміту Україна-ЄС озвучив Президент Зеленський, щоб Європейська комісія фасилітувала цей діалог (з Польщею. – ред.)… Тиждень тому я звернулася з відповідним листом до Європейської комісії. Ми очікуємо відповіді щодо форматів, які будуть запропоновані Євросоюзом”, – сказала урядовець.

Водночас вона зауважила, що це питання є нагальним і потребує невідкладного рішення.

“За відсутності динаміки діалогу з боку ЄС ми будемо готові вже у січні розпочати відповідні консультації, які передбачені арбітражним процесом в рамках Угоди про асоціацію. В нас зібрана відповідна аналітика. Сподіваємось, що на етапі консультацій ми зможемо досягти консенсусу щодо цього питання і не буде необхідності рухатися далі по процедурі арбітражного врегулювання”, – зазначила віцепрем’єрка.

Однак, за її словами, навіть ці консультації спрямовані на точкове вирішення питання, адже український експорт зростає.

«Тому ми поставили питання у ширшому контексті – щодо укладення двосторонньої угоди з ЄС стосовно лібералізації транзиту. Сподіваюсь, що в пакеті – і консультації, і розгляд питання щодо угоди – сприятимуть вирішенню цього питання», – резюмувала Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство інфраструктури України пропонує Республіці Польща провести незалежний міжнародний аудит роботи пунктів пропуску на українсько-польському кордоні задля вирішення питання дефіциту польських дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

У вересні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з главою польського уряду Матеушем Моравецьким у межах XXX Економічного форуму у польському Карпачі попросив збільшити кількість дозволів для українських вантажоперевізників до 200 тис. на рік.

 

www.ukrinform.ua