Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 28.12.2020

Сучасні та добре обладнані лікарні роблять свій регіон привабливим для інвестицій

В Україні з 1 січня 2021 року, завдяки реформі децентралізації, змінюється адміністративний устрій. У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади, в отже повноваження, які раніше були на районному рівні, переходять до громад. Одним з пріоритетів для новостворених ОТГ має стати розвиток медичної інфраструктури в регіоні. Це підтверджує ситуація з пандемією COVID-19. Адже ті лікарні, про які дбала місцева влада, зараз надають ефективнішу допомогу мешканцям.

Громади також отримають ресурси для управління та майно. Старі райони ліквідовують, однак заклади охорони здоров’я на їх території продовжують працювати і надавати медичні послуги. Умови, в яких ці послуги надаються, згідно із законом, буде забезпечувати громада. Відповідно, медзаклади, якими опікувалися районні ради, змінюють власника.

До повноважень нових власників належатиме фінансування комунальних послуг та підтримка матеріальної бази медичних закладів. Крім того, органи місцевого самоврядування можуть фінансувати спеціальні програми, наприклад, купувати службове житло та виплачувати премії працівникам медзакладів. Медичні послуги, як це відбувається і зараз, оплачуватиме держава через НСЗУ, відповідно до укладених договорів.

Найчастіше у власність громад переходять саме районні лікарні. У 2020 році договір з НСЗУ мають 439 районних лікарень, які надають спеціалізовану медичну допомогу. Разом вони уклали 993 договори на суму 14,5 млрд грн.

Усі чинні договори з НСЗУ залишаються такими незалежно від зміни власника. І ми продовжимо виплачувати закладам гроші згідно з підписаними угодами. Новостворені громади, завдяки зміні адміністративного устрою, отримають повноваження, щоб впливати на розвиток медицини у своїх регіонах. А завдяки співпраці з НСЗУ – підвищити якість медичної допомоги для мешканців громади.

Обов’язок забезпечувати надання медичної допомоги в регіоні для нового власника – це не просто витрати, а можливість впливати на розвиток медицини та покращити якість медичних послуг на території громади. Сучасна, добре обладнана лікарня буде перевагою та робитиме регіон привабливим як для мешканців, так і для інвесторів. Оснащені та потужні лікарні згодом починають заробляти самі, але до цього місцева громада має спочатку інвестувати в розвиток закладу. Лікарня, у якій є фахівці і обладнання, зможе укласти договір з НСЗУ на більшу кількість пакетів послуг і відповідно отримати більше фінансування. Саме оплата послуг за Програмою медичних гарантій є основним джерелом коштів для медзакладу.

Є приклади, коли об’єднана громада взяла на свій баланс районну лікарню, модернізувала її і перетворила на сучасний медзаклад, який вже виходить на самоокупність. Наприклад, Сновська ОТГ Чернігівської області взяла на баланс районну лікарню, бо хотіла вберегти її від закриття та дати можливість мешканцям отримувати допомогу за місцем проживання. Щоб зацікавити фахівців, громада прийняла програму підтримки молодих лікарів. Кожен з них може розраховувати на безоплатну квартиру та на суттєву щомісячну доплату. Медикам уже купили 2 квартири, одну з них отримав анестезіолог, іншу – педіатр. За 4 роки громада витратила на лікарню понад 30 млн.грн. Договір з НСЗУ для цього закладу на 9 місяців 2020 року становить майже 22 млн.

Скалатська об’єднана громада Тернопільщини також взяла на баланс місцеву лікарню. За словами керівника громади, спочатку утримання лікарні коштувало набагато дорожче, ніж зараз. У закладі повністю відремонтували три відділення, виплатили заборгованість по зарплаті, купили обладнання і зменшили витрати на комунальні послуги завдяки енергоефективним технологіям. Зараз лікарня надає цілий спектр платних послуг і цими коштами покриває власні дрібні потреби. Тож витрати на утримання лікарні, у якій працюють 120 людей, не перевищують 1 млн грн на рік. А договір з НСЗУ у цього закладу – понад 18 млн грн на 9 місяців 2020 року.

Джерело: Урядовий портал.