Основною причиною зростання цін на більшість продовольчих товарів у світі став бум виробництва рослинного палива і вибухове зростання попиту на сільськогосподарську сировину.
Про це повідомяє Bloomberg.
У числі ключових культур, на яких сфокусувалися виробники біопалива, виявилися кукурудза, соєві боби, пальмова олія і цукор. Попит на них багаторазово зріс як з боку виробників продовольства на тлі пандемії, так і енергокомпаній. Останні, зокрема в США, активно реконструюють нафтопереробні потужності під виробництво «зеленого» дизельного палива. Це призвело до того, що кукурудза, боби і пальмова олія на світових ринках подорожчали більш ніж в два рази, а цукор — на 50%.
Енергетичні компанії, за даними Bloomberg, в найближчі кілька років можуть збільшити виробництво біопалива більше ніж у шість разів. Для цього вони мають намір збільшити використання відкинутих тваринних жирів, використаного рослинного масла і дистильованої кукурудзяної олії, не кажучи про збільшення попиту на кукурудзу, сою, пальмову олію і цукор. Тому, йдеться в публікації, тенденція до зростання цін на продовольство продовжиться як мінімум до 2023 року.
В Євросоюзі, за даними агентства, уряди країн вже вживають заходів, щоб обмежити використання продовольства в якості сировини для виробництва біопалива. Майже 60% сировини для біодизельного палива, споживаного в ЄС, було імпортовано, в основному це пальмова олія. Решту становить рапс, використане рослинне масло і тваринний жир.
www.ukrsugar.com