Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.06.2023

Світові ціни на брухт зростають другий тиждень поспіль

Активність продавців зростає на фоні підвищення цін на сталь

Ціни на брухт минулого тижня продовжували відновлюватися на основних ринках, оскільки споживачі виявляють зацікавленість до закупівель після довгого утримання від укладання нових контрактів. Активність на турецькому ринку все ще низька, але вона достатня для невеликого підвищення цін. Китайський ринок відновився на фоні поєднання двох факторів – обмеженої пропозиції брухту та зростання цін на ринку сталі. В США ціни на брухт підтримуються завдяки позитивному тренду на ринку Туреччини, хоча перспективи червневих торгів є невтішними.

Ціни на брухт в Туреччині за тиждень 29 травня – 5 червня 2023 року підвищилися ще на 1,3%, або $5/т у порівнянні з попереднім тижнем – до $385-390/т. Таким чином, котирування брухту в країні зростають вже другий тиждень поспіль. Загалом за два тижні ціна сировини зросла на 4%, або $15/т.

Торгівля на ринку Туреччини пожвавилася напередодні другого туру виборів президента. Металурги почали поновлювати запаси та активізували закупівлі брухту на фоні деякого відновлення внутрішнього попиту на арматуру.

При цьому, зростання цін є незначним, оскільки місцеві споживачі все ще невпевнені у майбутніх перспективах через різке знецінення ліри стосовно іноземних валют, економічні проблеми та низькі продажі сталі.

На думку металургів, в економіці Туреччини немає жодного фактору, який би міг підтримати зростання цін на брухт. Наразі ціни зростають не тому, що місцеві виробники нарощують виробництво сталі, а через те, що металургійні компанії змушені поповнити дуже низькі запаси сировини. Постачальники сировини, своєю чергою, повідомляють про низькі темпи збору брухту, що не дозволяє їм продавати великі обсяги за нерентабельними цінами.

Минулого тижня імпортні контракти майже не укладалися, при цьому внутрішня торгівля сировиною зросла, оскільки на півдні Туреччини почали розбирати завали від землетрусу. Імпортна сировина наразі втратила привабливість для металургів, оскільки є надто дорогою.

Деякі учасники ринку очікують, що на поточному тижні відбудеться покращення попиту та зростання цін на сировину, оскільки відновлення Китаю дає позитивні сигнали для глобальної торгівлі сталлю. Окрім того, в Туреччині нарешті сформовано новий кабінет міністрів після виборів.

На ринку США ціни на брухт за тиждень 26 травня – 2 червня 2023 року також зросли – на 1,7%, або $6/т – до $360/т. При цьому, очікується що до 9 червня вони зростуть до $371/т.

Підвищення котирувань сировини в США пов’язане з покращенням ситуації на турецькому ринку, хоча внутрішні гравці очікують, що в ході червневих торгів вартість сировини впаде через стагнацію цін на арматуру та гарячекатані рулони та високу пропозицію брухту на внутрішньому ринку. Сукупність цих факторів визначатиме цінову тенденцію ринку протягом червня.

Ціна брухту на ринку Китаю протягом 29 травня – 5 червня 2023 зросла на 2,7%, або $10,3/т – до $381/т. Ціни на сировину минулого тижня підвищилися на фоні скорочення обсягу пропозиції та зростання цін на ринку сталі.

За тиждень 26 травня – 2 червня 2023 року рівень завантаження потужностей заводів, що працюють на електродугових печах, знизився на 5 в.п. у порівнянні з тижнем раніше – до 45%. Середньодобові поставки брухту на усі металургійні підприємства країни впали на 19,8%, до 393,1 тис. тонн, а середньодобове споживання – зменшилось на 4,36%, до 447,5 тис. т.

Ринкові постачання брухту минулого тижня не задовольнили потреби металургів. Це пояснюється тим, що різке падіння цін на попередньому тижні змусило продавців скоротити збір сировини, що, в результаті, призвело до недостатньої пропозиції, коли попит різко відновився. Крім того, відновлення попиту провокує трейдерів обмежити пропозицію, щоб отримати найвищі прибутки від продажів. Однак попит сталеливарних заводів, які працюють на електродугових печах продовжує падати, оскільки такі заводи все ще зазнають збитків при виробництві.

Ринок імпортного брухту в Китаї стагнує. Пропозиції закордонних постачальників все ще зависокі для місцевих виробників сталі.

Україна у січні-квітні 2023 року збільшила експорт брухту в 7,9 раза р./р. – до 56,4 тис. тонн. Заготівля брухту скоротилася на 40,8% р./р. – до 366,6 тис. тонн. Поставки брухту на українські металургійні комбінати скоротилися на 49,8% р./р. – до 292,8 тис. тонн.

 

gmk.center