Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.07.2022

Світовий дефіцит міді може сягнути 9,9 млн тонн до 2035 року – S&P Global

Перехід до «зеленої» енергетики підвищує попит, який неможливо задовольнити без введення нових потужностей

Світовий дефіцит міді до 2035 року може сягнути рекордних 9,9 млн тонн на фоні подвоєння попиту через перехід до «зеленої» енергетики. Про це повідомив S&P Global.

Пропозиція на світовому ринку міді може значно впасти на тлі зростання попиту на 2035 рік. Серйозність дефіциту значною мірою залежатиме від здатності галузі нарощувати потужності. Майбутній масовий перехід на «зелену» енергетику підвищить загальний попит на мідь приблизно до 50 млн тонн на рік порівняно з нинішніми 25 млн тонн на рік.

«У нас є два сценарії, один з яких є звичайною промисловістю із збереженням поточних тенденцій, без впровадження «зелених» ініціатив. Другий сценарій передбачає поступовий перехід на безвуглецеве виробництво, коли мідна галузь буде на найвищих межах того, що реалістично запропонувати з погляду зростання попиту», – йдеться у повідомленні.

Так, згідно з першим сценарієм, до 2035 року ринок міді може зіткнутися з дефіцитом 1,5 млн тонн на рік, а другому – 9,9 млн тонн. При цьому будь-який з них може призвести до історичного дефіциту міді. На даний момент найбільший дефіцит спостерігався у 2014 році, що становив трохи менше 1 млн тонн.

За словами аналітиків, терміни розвитку енергетичного переходу та зміни у технології видобутку міді можуть відіграти вирішальну роль у визначенні того, наскільки дефіцит міді встигне зрости до 2035 року. Розриву між попитом та пропозицією, зрештою, все одно не уникнути.

Зростання попиту розвиватиметься прискореними темпами до 2035 року, а потім сповільниться, оскільки галузі почнуть виконувати свої плани з досягнення цілей нульових викидів до 2050 року.

«Мідній промисловості буде нелегко на шляху до досягнення рівнів поставок згідно з другим, більш амбітним, сценарієм. Коефіцієнт використання шахтних потужностей буде на рівні 90%», – зазначає S&P Global.

На добувачів міді впливатимуть кілька факторів, пов’язаних з екологічними нормами, дозволами, ліцензіями, інфраструктурою та робочою силою. Проте компанії зможуть подолати їх за допомогою впровадження інновацій.

Як повідомляв GMK Center, на початку липня ціни на мідь впали до мінімального рівня за останні 17 місяців через побоювання скорочення світової економіки та падіння попиту на метал.

Нагадаємо, за підсумками 2021 року світове виробництво рафінованої міді становило 24,5 млн тонн, а реальне споживання – 25,3 млн тонн. Дефіцит становив 475 тис. тонн, що практично відповідає рівню 2020 року.

Скорочення російського експорту міді спричинило деяку напруженість на дефіцитному ринку. Виробництво міді в Росії 2021 року становило 875 тис. тонн, або 4% від світового.

 

gmk.center